Leerkracht aan het woord
In het vierde leerjaar van juf Anne in de Kraal bleef op 1 september vorig jaar een stoel leeg. Lotte (10) kreeg kanker en volgde een jaar Bednet.
lees meerReeds 8 jaar geeft juf Sanne les op de Sint-Aloysius Basisschool in Denderhoutem. Sinds kort staat ze niet enkel voor de klas, maar ook voor een camera in de klas.
Lesgeven aan een camera, daar keek ik niet enorm naar uit. In het begin verliep dit dan ook niet erg vlot. Zowel Noéline (4de leerjaar) als ik moesten allebei even wennen aan deze verandering. Het is niet simpel om je lessen af te stemmen op het onvoorspelbare leven van een zieke leerling.
Tijdens haar behandeling was Noéline vaak afwezig waardoor het een enorme uitdaging was om ervoor te zorgen dat ze mee bleef met de les. Ik probeer haar zoveel mogelijk te betrekken zodat ze aandachtig blijft en zoveel mogelijk onthoudt. De zorgjuf gaat ook langs bij Noéline thuis om wat extra te helpen bij vakken die ze moeilijk vindt.
En wat bij de start een enorme uitdaging leek, is nu een gewoonte geworden voor zowel Noéline als mezelf.
Hoe langer je met Bednet werkt, hoe meer het een gewoonte wordt en hoe minder moeite het kost. Eerst voelde het raar om tegen een scherm te praten, ondertussen kijk ik door het apparaat heen. Het is sowieso wel anders dan een gewone les. Je geeft les aan een gewone klas maar je moet ook rekening houden met het feit dat er iemand mee volgt van thuis. Creatief betrekken is de boodschap.
Ik doe steeds mijn best om Noéline te betrekken. Ik merk ook dat de lessen waar ze zelf iets kan vertellen of actief kan meedoen voor haar het aangenaamst zijn om te volgen. Het is niet altijd even gemakkelijk, maar we doen wat mogelijk is en proberen creatief te zijn.
Ik merk aan Noéline dat de kleine dingen haar enorm veel deugd doen. Ze maakt echt deel uit van de klas en ze voelt dit ook. De kinderen in de klas zien haar als een vast en belangrijk deel van de groep. Dat is mooi om te zien.
Vooral durven. De angst van gefilmd worden aan de kant zetten. Kennismaken met elkaar en dan stap per stap kijken welke functies je erbij neemt. De functies van Bednet zijn uitgebreider, maar ook toegankelijker dan bijvoorbeeld Google Meet.
Eens je het door hebt is het niet meer zoveel werk. Als je beseft hoeveel het betekent voor het kind thuis en hoe belangrijk het is voor een zieke leerling om naar school te kunnen blijven gaan, motiveert dat ook enorm.
In het vierde leerjaar van juf Anne in de Kraal bleef op 1 september vorig jaar een stoel leeg. Lotte (10) kreeg kanker en volgde een jaar Bednet.
lees meerElena (10 jaar) heeft een ernstige bloedziekte. Sinds dit schooljaar volgt ze les via Bednet. Hoe beleven Elena, haar juf en haar klasgenoten Bednet, thuis en op school?
lees meerTim Heirweg is ICT-coördinator in COLOMAplus Mechelen. Ontdek hoe hij omgaat met zo'n 20 Bednet-trajecten op zijn school.
lees meer