"Jonge mama van een prachtdochtertje"

Wist je dat jonge mama's ook gebruik kunnen maken van Bednet? Zoals Joke. Ze werd op 14 jaar de gelukkige mama van Paris.

Onverwacht 23 weken zwanger

Door nasleep van klierkoorts en hormonale klachten door medicatie tegen astma, besloot de huisarts op een bepaald moment om een bloedonderzoek te doen. Hieruit bleek dat ik zwanger was. Ongeveer zes weken dachten ze.

Samen met mijn mama ben ik dan naar de abortuskliniek geweest. Hier werden lange gesprekken met me gevoerd en nadien werd een echo gedaan. Opnieuw was de schok groot. Ik bleek al 23 weken zwanger te zijn. Abortus was geen optie meer. 

Ik had absoluut geen uiterlijke kenmerken van een zwangerschap: ik had geen dikke buik, ik was niet misselijk,… Mijn maandstonden bleven wel uit, maar er werd gedacht dat dit door het gebruik van medicatie (cortisonen en steroïden) was. 

Mijn eerste reactie was ongeloof-woede-kwaad op mezelf. Ik vond me ook te jong om de baby te houden. De tweede schok kwam toen ik hoorde dat ik al 23 weken zwanger was. Na lange gesprekken met mijn mama, een psycholoog,… heb ik beslist dat ik mijn kind wilde houden. In eerste instantie reageerde mijn omgeving geschokt maar daarna vloog iedereen in actie om me te helpen en te ondersteunen.

Bednet-verhaal - Jonge mama van een prachtdochtertje - Bednet en tienermama - Bednet tijdens moederschapsrust

Zwanger naar school

In het begin was het zeker niet gemakkelijk voor mij op school. In mijn eigen klas viel het nog mee, maar ik durfde tijdens de middagpauze niet naar de refter omwille van de andere leerlingen. Na een tijdje heb ik dat wel gedaan, maar met een heel bang hartje voor hun blikken en wat ze over me zouden zeggen.

Bij het afleggen van mijn examens in juni had ik al voorweeën. Tijdens de grote vakantie ben ik bevallen van mijn prachtdochtertje Paris. Na mijn bevalling heb ik een bloedtransfusie gekregen en was ik dus ook enorm verzwakt. Toch wilde ik zelf voor Paris zorgen en gaf ik ook borstvoeding. Na 2 weken ben ik beginnen afkolven zodat mijn mama of Paris' papa af en toe konden inspringen en ik zelf stilletjes aan op krachten kon komen.

"Vriendinnen en vrienden zijn op veel op bezoek geweest en we hielden ook contact. Dat vond ik wel heel fijn."

Bednet tijdens mijn moederschapsrust

Een diploma halen is voor mij heel belangrijk. Een job is nodig om voor mijn dochtertje te kunnen zorgen. Eigenlijk zou ik graag vroedvrouw willen worden en uiteraard een goede mama voor Paris zijn. 

Het is onmogelijk om ganse dagen naar school te gaan omwille van de zware nachten die je hebt met een baby. Ik was zo moe. Mijn oma is de eerste maand dagelijks komen babysitten. Daarna is Paris 2 dagen naar mijn schoonmoeder gegaan en 2 dagen naar de opvang.

Het voordeel van Bednet was voor mij dat ik de belangrijkste lessen kon meevolgen, waardoor ik geen achterstand opliep. Ik maakte 15 uur per week gebruik van Bednet om de hoofdvakken te volgen zoals welzijn, voeding, PAV en Frans. 

Na de zomervakantie kwam ik in een nieuwe school terecht, in een nieuwe klas met nieuwe klasgenoten. Ook mijn klasgenoten leren kennen en een deel van de klas blijven, was voor mij heel belangrijk.

Geleerd dat ik hulp mag vragen

Het is wel zo dat ik een ander leven heb gekregen. Mijn vrienden veel zien is er niet meer bij en ik kan Paris niet zomaar achterlaten om op stap te gaan. Ik moet het eerst bekijken, opvang regelen, … Het op stap gaan zegt me ook niet meer zo veel. 

Omdat ik zo jong ben is het makkelijker om heel flexibel te zijn en met veranderingen om te gaan. Ik heb ook geleerd dat ik meer voor mijn dochtertje en mezelf mag opkomen. Nu durf ik bijvoorbeeld meer tegen vreemden praten. 

Steun krijgen is heel belangrijk, maar ik heb ook moeten leren dat ik als jonge moeder ook hulp mag vragen. Communicatie is heel belangrijk. Goede afspraken maken schept duidelijkheid. Ik wist wel dat mijn mama mij altijd steunt en voor me klaar staat maar nu heb ik dit opnieuw mogen zien en meemaken. Dankjewel mama! Zo’n toffe en lieve mama als ik heb, wil ik ook voor mijn dochtertje zijn!

Mama van Joke: “Joke doet het, ondanks dat ze zo jong is, héél goed! Ze draagt zorg voor haar dochtertje, neemt haar verantwoordelijkheid op. Paris is voor Joke een goede motivatie om alles op alles te zetten. Ze wilt verder studeren, ze wilt werken aan hun toekomst. Ook is ze zelfzekerder geworden en staat met haar beide voeten op de grond. Mijn dochter doet heel goed haar best en mijn kleindochter is een schatje.”

* De Bednet-software op de foto is een oude versie.
logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be