"Ik wil terug naar mijn vrienden"

Anne-Sophie Heyvaert kreeg op 13-jarige leeftijd een hersenbloeding. Hierdoor kon ze een tijd niet naar school en gebruikte ze Bednet.

Anne-Sophie Heyvaert

Wat! Een hersenbloeding?

Ik ben Anne-Sophie Heyvaert en kreeg begin vorig schooljaar een hersenbloeding, op 13 jaar! Je denkt: dat is alleen voor oude mensen. Ik lag nadien lang in het ziekenhuis, vreselijk. Ik kreeg wel les in de ziekenhuisschool maar dat was niet mijn klas. En toen kwam Bjorn van Bednet binnen wandelen.

Hij zei: “Ik ga je blij maken. je zal gewoon weer les kunnen volgen in je eigen klas”. De glimlach op mijn gezicht toen...dat was de grootste glimlach ooit. “Jeej!  Ik kan blijven verder leren, ik zie mijn vrienden terug. Zo’n positief nieuws, een lichtpuntje in een donkere periode!

Mijn advies: geen zelfmedelijden hebben

Mijn motto is “Er is geen tijd voor zelfmedelijden”. Het helpt je niet vooruit. Hoe erg het ook is, blijf doorzetten. Dan kom je er wel. Er waren heel moeilijke periodes maar ik zei tegen mezelf: “ik wil terug naar mijn vrienden, terug naar school, ik wil later dokter worden, nog meer dan ooit.

Dan moet ik ervoor gaan werken. Het positieve voor ogen houden. Dat heeft mij recht gehouden. Ook als je vrienden op bezoek komen, dan besef je nog meer hoe hard je terug naar school wil gaan. Ik heb mijn leven nooit proberen te vergelijken met dat van hen. Dat maakt je alleen maar ongelukkig.

Anne-sophie vriendinnen

Berichten van ‘de jongens’

Als je ziek bent, dan verwacht je dat bepaalde vrienden zullen komen. Dat is niet altijd zo. Een vriendin waarvan ik dacht: ‘Die komt zeker’, daar hoorde ik niets van. Maar er kwam steun uit onverwachte hoek. Een meisje uit mijn klas, Fatima, deed ongelooflijk veel moeite om mij via het openbaar vervoer 10 minuten in het ziekenhuis te komen bezoeken.

Fatima was er echt voor mij. Dat raakte mij zo! Ik dacht ook dat ‘de jongens’ bv. niet aan mij zouden denken. Toch kreeg ik vaak berichtjes, een beetje stoer maar ze wilden toch dat ik terug kwam. Dat raakt je wel… 

Het allermooiste? De eerste dag dat Sophie, mijn beste vriendin, langs kon komen omdat ik wat beter was. De knuffel die ik toen kreeg… de beste knuffel ooit! Ze is mij ook blijven aanmoedigen, sms'en: “Het is zo saai zonder jou, kom terug!”

Snel volwassen geworden

Ik ben dit jaar volwassener geworden. Ik merk dat ook bij een andere Bednetter Nina, een meisje van 11 die ik leerde kennen via de Kinderrechtenprijs. Nina en ik wilden dat Bednet de kinderrechtenprijs won en maakten samen een fictiefilmpje met regisseur Charlotte Dewulf.

Het klikte fantastisch. We begrepen elkaar zo goed, ook al maakten we totaal iets anders mee (Nina heeft leukemie). Ze heeft net als mij ook rust nodig, ze weet wat het is om vast te zitten door je lichaam. Klasgenoten kunnen dat (gelukkig) niet begrijpen.

Het meisje van de batterijen van Music for Life

Op vraag van Bednet en Bebat werd ik het gezicht van de Music for Life-campagne ‘Batterijen voor Bednet’. Ik werd af en toe wel herkend na het filmpje: ‘Hé, jij bent het meisje van de batterijen’.

Dan vroegen ze wel wat Bednet was en dan begin ik enthousiast te vertellen. Het valt echt op dat mensen Bednet niet kennen. Zelfs mijn peter vroeg onlangs ‘Bednet, van wat is dat een afkorting?’

Meer dan Facetimen

Ik zeg meestal: ik volg live de les van thuis via internet. Het is zoals skypen/Facetimen, maar veel beter. De basis is hetzelfde maar gewoon skypen voor een les zou niet gaan: dan kan je niet inzoomen op het bord, de geluidskwaliteit is slecht, je hebt geen dienstverlening, etc. Als er nu iets niet gaat dan schiet de helpdesk van Bednet je te hulp.

Loslaten

Door mijn hersenbloeding ben ik het een beetje verleerd hoe ik moet studeren, hoe examens af te leggen. Ik ben een jaar niet naar school gegaan. Ik ga mijn derde jaar spreiden over 2 jaar. Ik zal dus niet meer in mijn klas zitten en dat doet pijn. Ik moet mijn beste vrienden loslaten. Ik ga ze zo hard missen. Ik weet wel dat ik ze nog zal zien op de speelplaats maar het zal toch anders zijn. 

Nu moet ik ook Bednet loslaten. Ik deed het zo graag. Ik weet dat het goed is dat ik beter ben, dat ik weer kan leren, dat ik nieuwe vrienden ga maken maar het gevoel is heel dubbel, een beetje afkicken eigenlijk.
logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be