"Gaat niet bestaat niet"

Ex-Bednetter Dieuwke van Leuven (16) onderging toen ze 13 jaar was een zware operatie aan haar heup. Tijdens haar herstel volgde ze les via Bednet.

Mijn operatie was een mentale domper

Als baby heb ik een zuurstoftekort gehad, waardoor ik vlekjes heb op het stap- en schrijfgedeelte van mijn hersenen. Ik kan minder snel schrijven dan anderen. Spanningen die zich opbouwen bij stress en emotionele momenten blijven bij mij op mijn spieren zitten, waardoor ze inkorten. Hierdoor moet ik bijna dagelijks naar de kiné om die spieren te verlengen en de spanningen weg te krijgen.

Toen ik 13 jaar was, heb ik een zware operatie moeten ondergaan aan mijn heup. Mijn heupkom was niet volledig gevormd. Ze hebben die moeten breken, zodat ze niet meer uit de kom kon schieten.

De operatie was uitputtend, ik was ontzettend moe. Na mijn operatie heb ik enorm veel opnieuw moeten aanleren: stappen, zelfstandig rechtop zitten, draaien op mijn buik, ... Dat was eerlijk gezegd een mentale domper. Alles waar ik al die jaren hard voor gewerkt had om het te kunnen, was ik ineens opnieuw kwijt.

Bednet-verhaal - Gaat niet bestaat niet - Bednet en operatie - Meerwaarde van Bednet

Bednet betekende ongelooflijk veel voor mij

Na mijn operatie zat ik vast in bed. De online babbels met mijn klasgenoten, waren toen een aangename afwisseling. Had ik Bednet niet gehad, was ik waarschijnlijk slechter door mijn periode gegaan. Bednet deed me beter in mijn vel voelen. Ik had ook het gevoel dat ik bij mijn klas hoorde.

Mijn leerkrachten (Campus Kompas, Wetteren) pakten hun tijd om alles goed uit te leggen, en ze deden hun best om me zoveel mogelijk te betrekken. Daardoor was ik altijd goed mee met mijn lessen, ook al volgde ik niet alle lesuren. Daarnaast kreeg ik thuis individueel les van een leerkracht. Ik ben echt blij dat Bednet bestond, want ik hoefde mijn jaar niet opnieuw te doen en kon samen met mijn klasgenoten overgaan.

De pauzes tussen de lessen door gebruikte ik om op de hoogte te blijven van de laatste roddels. Na een tijd gingen mijn vrienden bewust niet naar de speelplaats, maar bleven ze tijdens de speeltijd in de klas om met mij wat bij te kletsen

"Mijn leerkracht godsdienst had ook eens geregeld om tijdens de les met de hele klas te fietsen naar mij thuis om zo de middag met mij door te brengen en extra bij te praten."

Centjes voor Bednet

Mijn twee beste vriendinnen van het 4e middelbaar wisten van mijn operatie en mijn Bednet-traject. Ze wisten hoeveel Bednet nog altijd betekent voor mij en hoe belangrijk de Pyjamadag voor mij was. Maar helaas waren ze vergeten om mee te doen. Omdat ze me toch wilden steunen, hebben ze op school de handen uit elkaar gestoken en gebakjes verkocht. In totaal heeft de actie 150 euro voor Bednet opgeleverd.

Bednet? Ik kan het alleen maar aanraden

Ik wil mensen helpen met mijn verhaal: “Ik heb het gedaan en dat was dik oké. Ik ben terug op mijn pootjes terecht gekomen, dus dan kan jij dat ook!”. Scholen kan ik ik alleen maar aanraden om open te staan voor Bednet en het te proberen.

Op de Instagram van Bednet heb ik gezien dat de klasset helemaal vernieuwd is. Het ziet er veel compacter en makkelijker uit! Ik had vaak wetenschappelijke vakken helemaal vanboven in het schoolgebouw, maar het is me nooit gelukt om die te volgen. Ik denk wel dat dit nu een pak gemakkelijker zou gaan met die nieuwe set.

Ik ga voor mijn doel

Er is altijd een uitweg om iets toch te doen lukken, ook al ziet het ernaar uit dat het niet gaat of is jouw situatie anders dan de rest. Want “gaat niet, bestaat niet!”. Je moet wel het geluk hebben, zoals ik, dat je je kan optrekken aan mensen die achter je staan. 

Ik wil in staat zijn om op mijn 18e mijn diploma zelf te voet te gaan halen. Momenteel ben ik nog een beetje gebonden aan mijn krukken en rolstoel. Maar de bedoeling is dat ik zonder of met misschien één of toch twee krukken mijn diploma zelf kan gaan halen op het podium. 

Hand in hand kunnen stappen met mijn ouders of gaan wandelen met vrienden is natuurlijk ook wel een droom. Maar dat komt later wel.
logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be