"Mijn droom motiveert mij"

Bo (13) zit in het tweede middelbaar in COLOMAplus te Mechelen. Ze heeft al sinds haar geboorte een zware vorm van astma en een operatie dringt zich op.

Astma

Ik ben drie maanden te vroeg geboren. Hierdoor heb ik een zware vorm van astma ontwikkeld. Ik moet dagelijks gebruikmaken van een hele zware puffer, een neusspray en ik neem drie verschillende pilletjes. Ik volg ook speciale kinesitherapie om beter te kunnen ademen.

Grote inspanningen doen lukt niet, 50 meter lopen is eigenlijk al te veel. Paardrijden, mijn grote passie, kan ik nog maar heel af en toe doen. Als mijn mama vraagt of ik niet te moe ben om te rijden, dan zeg ik ‘nee’. Ook al ben ik kapot. Ik doe het gewoon veel te graag. (lacht)

Bij de meeste kinderen verbetert astma door de jaren heen. Bij mij verslechtert het alleen. Om te ademen heb ik een draadje nodig dat via je neus naar je longen gaat. Dat draadje heeft mijn keel beschadigd. Hierdoor gaan mijn stembanden maar slechts 30 procent open en krijg ik nog minder lucht binnen. Om dat probleem op te lossen zal ik een zware ingreep ondergaan in Zwitserland.

Ze zullen mijn keel opereren en ik zal daar twee à drie weken moeten verblijven. Ik zal 6 dagen in coma worden gebracht. Nadien zal ik 2 weken niet kunnen lopen, praten of drinken. We weten nog niet wat de gevolgen zullen zijn na de operatie. Maar wat ik al wel weet is dat het benauwde gevoel zal verdwijnen. Daar kijk ik echt naar uit. Maar of mijn astma zal verbeteren, dat is nog de vraag.

Bednet-verhaal - Mijn droom motiveert mij - Bednet en astma - Les volgen via Bednet

Discipline, dedication 

Dit is nu mijn 2e jaar dat ik les volg via Bednet. Ik heb mijn klasgenoten nog niet veel in het echt gezien. Wel is het materiaal van Bednet veel verbeterd tegenover vorig jaar waardoor ik nu de grapjes in de klas kan horen en het veel makkelijker is om te babbelen met mijn klasgenootjes.

De camera die op school staat kan ook heel makkelijk verplaatst worden, waardoor ik mee van lokaal kan wisselen en alle lessen kan volgen. Ik kan ook inloggen vanop mijn tablet, waardoor ik bijvoorbeeld les kan volgen vanop mijn mama haar werk. Dat maakt het voor mijn mama ook een stuk gemakkelijker.

Het blijft moeilijk, maar ik wil mijn droom waarmaken: binnenhuisarchitect worden. Ik teken heel graag en school is belangrijk om die droom waar te maken. Ik ben dus enorm dankbaar voor Bednet. Ik geraak niet achter op de rest van de kinderen. Ik voel me ook minder eenzaam, want ik zie dagelijks mijn klasgenoten. En ook al heb ik het soms moeilijk, mijn familie en vrienden zijn er steeds voor mij.

Friendship?

Op de basisschool had ik een heel hechte klas. Ik hoor ze nog regelmatig op sociale media. Met mijn vrienden bel ik af en toe, en we houden vooral contact door berichtjes. Ik heb nog totaal geen idee wanneer ik terug naar school zou mogen gaan. Maar als dat eindelijk terug kan, popel ik om mijn vrienden terug te zien en mijn klas écht te leren kennen.

"Als ik één tip mocht geven aan beginnende Bednetters zou ik zeggen: ‘just go for it’."
logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be