Rapport onzichtbare kinderen


Onzichtbare kinderen zijn kinderen die met hun gedachten ergens anders zijn en zich zorgen maken. We vertellen 12 verhalen en geven je een rapport.
Rapport onzichtbare kinderen

Want kinderen in kwetsbare situaties zijn vaak heel onzichtbaar in onze samenleving. En toch, zie je ze overal. Ze zitten in de jeugdbeweging of volgen muziekles. Ze wachten op de bus of spelen op het speelplein. Misschien voetballen ze, misschien zitten ze thuis achter de spelcomputer. Misschien ken je ze niet. Misschien wel.


Onzichtbare kinderen

Kinderen die met hun gedachten ergens anders zijn. Die zich zorgen maken. Zorgen die een kind van hun leeftijd niet zou mogen hebben. Zorgen die ervoor zorgen dat ze niet kunnen, mogen of durven kind zijn. Kwetsbaar, door de omstandigheden waarin ze leven of de problemen waarmee ze worden geconfronteerd. Kinderen die opgroeien in een moeilijke gezinssituatie. Kinderen die worden geconfronteerd met discriminatie, racisme, pestgedrag, geweld, ... Kinderen op straat. In armoede. (te) Jonge mantelzorgers, kinderen verstoken van onderwijs of jeugdhulp, vermiste kinderen op de vlucht, kinderen met ouders in de gevangenis.

Rapport 'Zie mij! Onzichtbare Kinderen en hun Rechten'

Vandaag worden onzichtbare kinderen onderbelicht in de cijfers, niet gevat door het beleid en niet gehoord. Daarom schreven we samen met Kinderrechtencoalitie Vlaanderen het rapport 'Zie mij! Onzichtbare Kinderen en hun Rechten'.

De bijdrages in deze publicatie zijn geschreven vanuit de dagelijkse praktijk en werking van lidorganisaties van de Kinderrechtencoalitie. Van welke groepen stellen zij in hun dagelijkse werking vast dat ze onzichtbaar zijn? Wat zijn de aandachtspunten hierover? Welke beleidsaanbevelingen kunnen we hieruit formuleren?

Wij willen deze groep onzichtbare kinderen een stem geven.

Campagne

Naast het rapport lanceert de Kinderrechtencoalitie een campagne om onzichtbare kinderen zichtbaar te maken, door middel van 12 echte verhalen, van echte kinderen in echte situaties. Hier, in Belgiƫ. We vertellen 12 verhalen, amper een fractie van de duizenden verhalen die eigenlijk verteld zouden moeten worden. Maar we moeten Ʃrgens beginnen.

Naar het rapport en de verhalen

Bednet geeft vandaag een stem aan Yaro (11 jaar). Hij ziet er niet ziek uit maar is het wel. Yaro en zijn mama Elke delen hun verhaal over schoolgaan met een 'onzichtbare ziekte'.

Leer Yaro kennen

logo vlaanderen
© 2022 Bednet
Webdesign thinline.be