Ziekenhuisschool Stad Gent werkt samen met Bednet
Bram, Liesbet en Eline geven les op de afdeling 'Kinderoncologie en hematologie' in Ziekenhuisschool Stad Gent, waar ze ook inzetten op andere onderwijsorganisaties zoals Bednet.
lees meerLeerlingenbegeleider Elisabeth (Sint-Gummaruscollege in Lier) heeft heel wat ervaring met onderwijs voor zieke leerlingen. Voor haar hangt het welbevinden van de leerling hangt af van een haalbaar doel. Hoe maakt zij de puzzel van onderwijs op maat?
Het begint met een goed zorgbeleid. Dit is de laatste 10 jaar heel belangrijk geworden, ook in onze school. Ik ben als leerlingenbegeleider het eerste aanspreekpunt voor ouders en leerkrachten in het aanpakken van zorgvragen, ook bij leerlingen die ziek vallen. Tijdens een uitgebreid gesprek met de ouders en de leerling breng ik het probleem van de leerling in kaart. Is de afwezigheid langdurig of chronisch? Kan hij of zij nog naar school komen, halftijds of helemaal niet? Wat zijn de noden van het kind? Binnen de klassenraad stellen we een traject samen op maat van de zieke leerling, met een aangepast lessen-en examenrooster. Het welbevinden van de leerling hangt af van een haalbaar doel: Als je les volgt via Bednet wil je ook echt kans hebben op slagen.
Je kan dan wel in theorie een mooi programma samenstellen voor de zieke leerling. Maar dan moet de leerling het nog gaan doen. Flexibiliteit blijft de grootste uitdaging: het vraagt wel wat van iedereen: uiteraard van leerling en ouders maar ook van alle betrokkenen bij een zieke leerling.
Bednet is in de eerste plaats belangrijk voor het sociaal contact. Sommige leerlingen kunnen gewoon niet naar school komen. Het feit dat ze in de les kunnen zitten, medeleerlingen kunnen zien, een babbeltje kunnen doen is super belangrijk. Ze ervaren een klasgevoel en horen erbij. Het geeft wat structuur in de dag. De leerling weet: “Ik moet opstaan want de leerkracht verwacht mij straks in de les.
Bednet vergroot de kans dat ze hun jaar halen. Dat is heel belangrijk merk ik, ook voor ouders. Ze willen dat de onderwijsloopbaan van hun kind niet in het gedrang komt omdat het ziek is.
Het is ook mooi om te zien hoe de klasgenoten mee verantwoordelijkheid nemen in de Bednet-taken. Als je bij de opstart vraagt wie wil instaan om de computer op en af te zetten, de micro aan en uit, de helpdesk te contacteren, dan zijn er altijd leerlingen die die zorg op zich willen nemen. Dat is heel mooi om te ervaren.
Bednet was voor mij onbekend terrein. Ik wilde wel met Bednet werken maar wist niet wat er van mij verwacht werd. Bij de opstart van een Bednet-traject is het aangenaam dat de Bednet-trajectbegeleider alles regelt: het contact met ouders, het testen van het netwerk, de leveringen. Het heeft meer impact als een buitenstaander de uitleg over Bednet doet zowel bij leerlingen als bij leerkrachten. Van mij krijgen leerkrachten en leerlingen al zoveel vragen en info.
Bram, Liesbet en Eline geven les op de afdeling 'Kinderoncologie en hematologie' in Ziekenhuisschool Stad Gent, waar ze ook inzetten op andere onderwijsorganisaties zoals Bednet.
lees meerSiska schiet scholen te hulp als leerkracht Tijdelijk onderwijs aan huis (TOAH) in de regio Kortrijk. Ze vertelt wat haar job als 'flying teacher' voor zieke leerlingen zo boeiend maakt.
lees meer