Review Bednet door experten


Bednet startte het nieuwe schooljaar met volledig vernieuwd computermateriaal. Wat vinden ICT-in-onderwijs-experten van deze nieuwe opstelling?
Review Bednet door experten

Bednet startte het schooljaar met volledig nieuw computermateriaal: een nieuwe set om in de klas op te stellen én nieuwe software om de zieke leerling en de klas online met elkaar te verbinden. Maar wat vinden ICT-in-onderwijs-experten van deze opstelling? We vroegen het aan Koen Vandenhoudt (Voorzitter Vicli en lerarenopleider PXL), Davy Van Hemelen (ICT-adviseur Departement onderwijs & Vorming / KlasCement) en Jan De Craemer (beleidsmedewerker ICT van het Departement Onderwijs & Vorming).


De nieuwe klasset en software

De nieuwe Bednet-klasset bestaat uit:

  • Een basisframe waarin alle componenten vervat zitten. Eenvoudig op te stellen, op te bergen en te verplaatsen. De set weegt amper 7 kg.
  • Een uitneembare Chromebook waarop de zieke leerling in portrait mode zichtbaar is in de klas.
  • Een beweegbare camera waarmee de Bednetter van thuis uit kan rondkijken in de klas en inzoomen op het bord.
  • Een omgevingsmicrofoon die alle geluiden van de klas tot bij de leerling thuis brengt.
  • Een uitneembaar toetsenbord.

De Bednet-software:

  • Bednet verbindt de zieke leerling en de klas via een veilige 1-op-1-verbinding.
  • Klas en leerling kunnen elkaar zien en praten met elkaar, chatten, documenten delen, ...
  • De software bevat extra functies om het samenwerken tussen leerkracht en zieke leerling te versterken: de leerkracht kan bijvoorbeeld zijn/haar (bord)scherm delen of samenwerken op een whiteboard.

Wat zeggen de experten?

Jan De Craemer: "Jullie hebben bestaande tools geïntegreerd tot een geheel dat voor de doelgroep Bednetters en leerkrachten heel eenvoudig en goed is. Het design is ook mooi. Het is compact en licht."

Koen Vandenhoudt: "Voor ICT-coördinatoren in scholen is dit poepsimpel. Het systeem vraagt zeer weinig beheer. Straf hoe jullie op zo'n korte tijd toch wel iets innovatiefs gemaakt hebben."

Davy Van Hemelen: "De vorige klasunit was zogenaamd 'mobiel', maar je had 2 leerlingen nodig om dat te kunnen dragen. Dit is niet meer. De keuze voor Chromebooks en voor het device-onafhankelijk werken is zeer goed. Zo hebben jullie meer ruimte om bezig te zijn met de core business. En de Jabra (omgevingsmicrofoon), de minister werkt daar ook mee dus dat zal wel goed zijn (lacht)."

Waarom nieuw materiaal?

Bednet ontstond in 2002. Als pionier in synchroon internetonderwijs ontwikkelde het de voorbije 18 jaar telkens zelf de klassets en software die nodig waren om zieke leerlingen en hun klas met elkaar te kunnen verbinden.

Mathieu Tallon, directeur Bednet: "De situatie anno 2021 is volledig anders: afstandsonderwijs heeft aan bekendheid gewonnen, ouders en leerkrachten zijn meer vertrouwd met diverse online vergadertools en er zijn bijvoorbeeld ook kwaliteitsvolle, betaalbare omgevingsmicrofoons op de markt gekomen. Met het nieuwe computermateriaal lift Bednet volop mee op die digitale versnelling. We willen dat Bednetters voortaan gemakkelijker alle mogelijke werkvormen en vakken kunnen meevolgen én dat ze nog meer het gevoel hebben echt in de klas aanwezig te zijn."

Wat is er anders nu?

De Bednet-hardware: Bij de ontwikkeling van de nieuwe klasset stelden we 3 belangrijke criteria voorop om de kwaliteit te verbeteren.

  1. de klasset moest snel en gemakkelijk op te stellen en te verplaatsen zijn
  2. de beweegbare camera (die al voorzien was op de vorige sets) moest zeker behouden blijven
  3. het geluid van de klas moest op een betere manier tot bij de Bednetter thuis geraken

De Bednet-software: We wilden de stabiliteit en kwaliteit van de video-streaming verhogen, en het ook mogelijk maken om nog meer zieke leerlingen tegelijk met hun klas te verbinden.

Bednet en de Digisprong

In maart 2021 lanceerde de Vlaamse minister van Onderwijs 'Digisprong', een actieplan om de digitalisering in het leren en het lesgeven te versnellen. Een laptop voor elke leerling, professionalisering voor leerkrachten en de oprichting van een kenniscentrum behoren onder andere tot de geplande acties.

Heeft Bednet met het nieuwe computermateriaal keuzes gemaakt die passen in het Digisprong-verhaal? We vragen het aan de 3 ICT-experten.

Davy Van Hemelen: "Op dit moment zijn de keuzes qua infrastructuur zeker goed: Chromebooks zijn eenvoudig in beheer, ze zijn bestand tegen virussen en malware en ze zijn bovendien valbestendig. De software is een cloud-applicatie, wat zeker een pluspunt is. Als het afstandsonderwijs meer verankerd zou worden in scholen, zal dat natuurlijk wel tot nieuwe uitdagingen leiden voor Bednet."

Jan De Craemer: "De komende jaren zullen nieuwe leermiddelen hun weg vinden in het onderwijs. Denk aan het gebruik van virtual reality, beeldbanken, minder gebruikelijke bestandsformaten, ... Bednet zal telkens opnieuw moeten opvolgen of de interface dat soort toepassingen ook mogelijk maakt."

Koen Vandenhoudt: "Mooi is dat jullie ook inzetten op de professionalisering van leerkrachten bij het gebruik van het computermateriaal in hun klas, ook dat is een belangrijk onderdeel van de Digisprong. De nieuwe Bednet-klasset is op zich gebruiksvriendelijk, maar je blijft wel voor een stuk afhankelijk van de ICT-vaardigheden van de leerkracht om ermee aan de slag te gaan."

Wie zijn de partners van Bednet?

Samen met deze partners bouwt Bednet aan gebruiksvriendelijk en kwaliteitsvol computermateriaal:

  • The Rent Company staat in voor de levering en eventueel reparatie of vervanging van de Chromebooks, de beweegbare camera's en de omgevingsmicrofoons.
  • Vectera is de partner voor de live-streaming. Hun bestaande software kreeg de Bednet look en feel en ook enkele extra functionaliteiten (o.a. hand opsteken en bediening beweegbare camera).
  • Achilles Design stond in voor het ontwerp en het design van de nieuwe klasset.
logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be