
Meer Bednetters met psychische problemen
Steeds meer leerlingen met psychische problemen kloppen aan bij Bednet. Hoe komt dat? En welke rol kan Bednet spelen? Twee experten lichten toe.
In het schooljaar 2018-2019 waren ongeveer 40.000 leerlingen regelmatig of langdurig ziek. Dat is 4% van alle leerlingen in Vlaanderen. Tijdens de coronaperiode steeg dit cijfer nog verder. Dat blijkt uit onderzoek van IDEA.
Hoewel het aantal leerlingen dat afwezig is van school wegens ziekte een relatief kleine groep is, is het wel een zeer diverse groep: van fysieke aandoeningen tot psychische problemen.
De jaarlijkse groei van Bednet, en in het bijzonder van leerlingen met psychische problemen, leidt soms tot bezorgdheid bij scholen en CLBs. We krijgen dan de vraag: “Zou het niet beter zijn dat alle leerlingen gewoon naar school gaan?” Het antwoord is eenvoudig: ja, als het kan.
School is een belangrijke leer- en leefomgeving. Ook bij Bednet willen we dat kinderen en jongeren liefst zoveel mogelijk ‘gewoon’ naar school gaan. Maar voor sommige leerlingen is fysiek naar school gaan (tijdelijk) niet mogelijk. En dan is Bednet een waardevolle oplossing om de connectie met school niet te verliezen.
“Bednet was voor mijn dochter een heel belangrijke start om terug socialer te zijn en de connectie met school terug te leggen. Dit had een zeer goede invloed op haar psychische toestand” - ouder van een Bednetter
Nee, Bednet wil absoluut de school niet vervangen. Meer dan de helft van de Bednetters combineert online les volgen via Bednet trouwens met fysiek naar school gaan. We zien ook dat, na een tijd van Bednet-gebruik, de meeste kinderen gewoon terug voltijds naar school gaan. Voor anderen is Bednet langere tijd of heel hun schoolloopbaan nodig.
Bednet verbindt de afwezige leerlingen met de klas. Elke dag naar school gaan lijkt misschien vanzelfsprekend, maar voor zieke kinderen en jongeren is dat niet zo.
Bednet zorgt ervoor dat deze kinderen en jongeren kunnen blijven leren én sociaal contact hebben met hun klas. Op die manier blijven ze mee met het schoolritme en alles wat er in de klas gebeurt. Heeft een leerling Bednet voor een langere tijd nodig? Dan helpt Bednet net om sociale isolatie te voorkomen.
Als we de cijfers van het IDEA-onderzoek naast onze eigen cijfers leggen, is het duidelijk dat Bednet nog niet iedereen bereikt voor wie het zinvol kan zijn. Om nog meer mensen te informeren over onze werking, nemen we deze stappen:
Twijfel je of jouw kind, leerling of patiënt in aanmerking komt voor Bednet?
Neem contact met ons op via: