Bednet in Schoolit


De redactie van Schoolit zet de nieuwe set-up en software van Bednet in de kijker. Lees hier over hun ervaringen met het nieuwe Bednet-materiaal.
Bednet in Schoolit

Schoolit is een nieuwssite met dagelijks IT-nieuws voor ICT-coördinatoren, leerkrachten, directieleden en andere schoolmedewerkers. Je vindt er dagelijks nieuws, onafhankelijke reviews en diepgravende interviews.

De redactie zet de nieuwe set-up en software van Bednet in de kijker. Ze kwamen een kijkje nemen in ons kantoor te Leuven en gingen zelf met het nieuwe materiaal aan de slag. Wat zijn volgens de redactie de troeven van het 'vernieuwde' Bednet in een klascontext en bij de Bednetter thuis?


Copyright: Ilene Langen - Schoolit

Bednet zet in op innovatie met nieuwe set-up en software

Bednet vernieuwde zijn set-up en software om zieke leerlingen nog beter met de klas te verbinden. Wij mochten in Leuven een kijkje gaan nemen en zelf met het nieuwe materiaal aan de slag gaan.

Sinds september is het vernieuwd computermateriaal van Bednet in roulatie en dat wilden we graag met onze eigen ogen zien. We gingen een kijkje nemen in Leuven en kwamen terug met heel wat opgedane kennis. De nieuwe set zet namelijk sterk in op innovatie en de software probeert zieke leerlingen nog beter te verbinden met de klas.

Wat doet Bednet precies?

Bednet is ontstaan om zieke leerlingen weer te verbinden met hun klas. "Een kind dat langdurig ziek is, heeft namelijk ook recht op onderwijs", zegt Mathieu Tallon, Algemeen Directeur bij Bednet. Op school en in de klas les volgen, biedt leerlingen een zekere structuur. Wanneer leerlingen die langdurig afwezig zijn les volgen via het Bednet-systeem, hebben zij ook baat bij de structuur van de klas én missen ze geen leuke klasmomenten. Zo blijven ze altijd bij hun klas horen.

De term langdurig afwezig gaat op voor leerlingen die minstens 5 jaar oud zijn en minimaal een viertal weken Bednet nodig zullen hebben. De andere voorwaarden kan je terugvinden op de website van Bednet. Zowel de leerlingen als de ouders, leerkrachten of artsen kunnen een aanvraag indienen.

Het nieuwe Bednet-computermateriaal - Bednet-artikel in Schoolit

Het nieuwe materiaal voor de klas

Bij de ontwikkeling van de nieuwe set stelde Bednet drie belangrijke criteria voorop. Eerst en vooral moest alles snel en makkelijk op te stellen en te verplaatsen zijn. Ten tweede moest de beweegbare camera zeker behouden blijven en tot slot moest de geluidskwaliteit er op vooruit.

"De Vlaamse onderwijscontext is enorm veranderd", zegt Tallon, "zowel qua zorgbeleid als qua gebruik van digitale middelen." Bednet moet dus bedenken welke vernieuwingen niet haaks zouden staan op die nieuwe realiteit. De set moest daarom ook in verschillende klascontexten passen, denk maar aan hoekenwerk of een praatcirkel.

Hardware

Op dit moment opteert Bednet voor een Chromebook, namelijk een Lenovo 300e 2nd Gen met touchscreen. Zoals we eerder al schreven, zal Google deze toestellen nog verder ondersteunen tot 2025.

Om het systeem mobieler te maken, is de klasset ook draagbaarder en lichter geworden. De volledige installatie weegt op dit moment zo'n 7 kilogram. De laptop kan er makkelijk uitgenomen worden en de webcam van de laptop neemt het naadloos over van deze van de set. Dat is een Katovision-camera met 10x optische zoom en autofocus. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van een omgevingsmicrofoon, namelijk de Jabra Speak 710. Deze microfoon brengt het geluid zo goed mogelijk bij de Bednetter en filtert storend achtergrondgeluid weg. Wanneer leerkrachten dat wensen, kunnen ze wel nog gebruik maken van een dasspeldmicrofoon.

Ondanks dat niet alle scholen werken met Chromebooks, was dit voor Bednet het meest haalbare alternatief. Tallon geeft aan dat ze een partnerschap zijn aangegaan met The Rent Company, waarbij ze enkele toestellen hebben aangekocht, maar de rest huren. Op die manier kan makkelijk opgeschaald worden wanneer nodig en wordt materiaal dat stuk is meteen vervangen.

In de toekomst hoopt Bednet de camera te vervangen door eentje met een ingebouwde batterij. Nu moet de set helaas nog aangesloten worden op het elektriciteitsnetwerk en werkt het systeem dus niet draadloos.

Software

Daarnaast werd de vroegere Linux-omgeving vervangen door eentje van Vectera. Speciaal voor Bednet vertaalde het bedrijf de interface naar het Nederlands en voegde het extra functionaliteiten toe. Dankzij de nieuwe omgeving moet Bednet nu minder ballen in de lucht houden: er komt namelijk geen server meer aan te pas.

De leerling en de klas staan rechtstreeks in verbinding via een peer-to-peer-netwerk (P2P). "Op die manier halen we eigenlijk het meeste uit de bandbreedte en zijn de netwerkvereisten zeer laag", zegt Johan Verdoodt, System Administrator bij Bednet. "Bij de vorige set botsten we op de streamingscapaciteit en moesten we op zoek gaan naar hoe we die konden vergroten", voegt Tallon er nog aan toe. "Omdat we vooral focussen op het connecteren van één leerling met één klas, hebben we die vergroting eigenlijk niet nodig. De leerling en leerkracht surfen naar een URL en zo ontstaat er verbinding."

Wat krijgt de leerling dan precies?

De leerling ontvangt dezelfde Chromebook als het model in de klasset, indien hij of zij niet beschikt over een eigen laptop. Daarbovenop worden een headset, een muis en enkele adapters en kabels meegeleverd. Voor kleuters en leerlingen uit het eerste en tweede leerjaar kan een meeluisterkoptelefoon meegeleverd worden, zodat een volwassene de leerling kan ondersteunen.

Optioneel kunnen leerlingen of ouders kiezen voor een printer. "We willen de printer niet als standaardoptie positioneren", zegt Tallon. Op die manier gaat het fysieke contact tussen leerling en leerkracht namelijk helemaal verloren. Er zijn vandaag veel manieren om documenten digitaal te delen en als er grotere pakketten afgedrukt moeten worden, kan dat best op school.

Alle functies uitgelicht

Het Bednet-systeem is echter meer dan zijn specificaties alleen. Leerkrachten en leerlingen kunnen documenten met elkaar delen dankzij het Bednet-platform en van de whiteboardfunctie gebruik maken. Beide opties kunnen zelfs met elkaar gecombineerd worden volgens Tallon: "Invulblaadjes kunnen perfect gedeeld worden met de afwezige leerling." Ook kunnen leerlingen kiezen tussen verschillende wiskundige formules wanneer ze oefeningen oplossen, wat je niet standaard ziet bij Teams of Zoom.

Wanneer de lichtinval niet goed zit in de klas en de camera het digibord niet goed weer kan geven, kan de leerkracht zijn of haar scherm ook delen met de leerling. Naast de 'hand opsteken'-knop, kunnen leerlingen via de chatfunctie vragen stellen aan de leerkracht. Deze verschijnen niet rechtstreeks op het scherm, zodat de privacy verzekerd blijft. Daarnaast is co-browsen ook een optie, zodat de leerling en de leerkracht samen kunnen navigeren op het internet.

De functies van het Bednet-computermateriaal - Bednet-artikel in Schoolit

Hulp bij moeilijkheden

Naast het vernieuwde computermateriaal kregen tot slot de informatiepagina's voor Bednetters een update. Hier kunnen leerlingen, ouders, leerkrachten en ICT-coördinatoren de extra info of ondersteuning vinden die ze zoeken.

Bednet probeert scholen en gezinnen namelijk te begeleiden bij de voorbereiding en het gebruik van het systeem. Er is een helpdesk aanwezig die helpt bij het oplossen van technische vragen, alsook trajectbegeleiders die het traject coördineren en advies geven.

Met de online informatiepagina's probeert Bednet in te spelen op de zelfredzaamheid van de gebruikers en de nodige instructies te voorzien. "Het is een heel intuïtief systeem", zegt Tallon. Op het platform vinden gebruikers een soort supermannetje die alle vragen zo snel mogelijk probeert te beantwoorden. Wanneer het gebruikers echt niet goed lukt, kan er een-op-een-begeleiding voorzien worden.

Bednet heeft dus erg zijn best gedaan om in de noden van afwezige leerlingen te voorzien. Met de nieuwe set-up zal iedereen kunnen rekenen op een betere verbinding.

Het oude Bednet-computermateriaal - Bednet-artikel in Schoolit

Hoe zag het oude materiaal eruit?

De oude Bednet-set kon vast of mobiel gebruikt worden en woog een 12-tal kilogram. De vaste sets werkten met desktops en werden vooral in lagere scholen uitgerold, waar leerlingen niet vaak moeten wisselen van klas. De mobiele sets maakten gebruik van verschillende laptopmodellen. Die waren niet altijd nieuw of gelijk qua specificaties, waardoor de sets niet uniform oogden.

Voorheen moesten leerkrachten een dasspeldmicrofoon gebruiken om tegen de leerling te spreken. Dat gaf op dat moment de beste stemkwaliteit, met als beperking dat de leerling de antwoorden van andere leerlingen niet altijd goed kon horen.

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be