Bednetter in de klas: les geven

Weet je dat je als leerkracht gewoon les kan geven met een Bednetter in de klas en je eigenlijk niet zo veel hoeft te veranderen? We geven wat tips.


updated: 27 november 2023

Lesgeven via Bednet: Bednet-wegwijzer voor leerkrachten

 

 Alsof de Bednetter in je klas zit

Blijf vooral jezelf en geef les zoals je het gewoon bent. Je kan gewoon rondlopen door de klas, op het bord noteren, in gesprek gaan, projecteren en dingen tonen. Via de beweegbare camera en de omgevingsmicrofoon kan de Bednetter jou en de klas zien en horen.

Erbij horen via het scherm: de Bednetter kan via de software meedoen, samenwerken, hand opsteken ... net zoals de klasgenoten die op dat moment in jouw klas zitten.

Leermiddelen en -materialen: denk vooraf na over wat je leerling nodig heeft. Zijn er bepaalde werkboeken die de Bednetter nog moet krijgen? Wat bezorg je best vooraf? Staan de nodige documenten online? Wat kan je tijdens de les nog doorsturen via bv. Smartschool?

Leeractiviteiten: groepswerk, toetsen, presentaties, ... het kan ook via Bednet. Lees meer bij werkvormen en evalueren via Bednet.

Leerlingen in de klas én op het scherm: je zal merken dat het wat extra inspanning vraagt om het leerproces en de betrokkenheid van leerlingen in de klas én op afstand te begeleiden. Vraag zeker hulp aan collega’s of jullie Bednet-trajectbegeleider als je merkt dat het niet vlot gaat.

bednetter in klas les

Les geven via Bednet: niet altijd alle vakken en lessen

Leerdoelen en -activiteiten: een zieke leerling kan vaak niet alle vakken of lessen volgen. Heeft de Bednetter een les gemist? Ga na welke aanpassingen of extra instructies nodig zijn, zodat deze vlot kan aansluiten bij de geplande leerstof, leeractiviteit of evaluatie.

Samen leren: zieke leerlingen volgen soms ook individueel les in het ziekenhuis of thuis. Les volgen in groep, klasgesprekken, samenwerken,... zorgt voor afwisseling en is ideaal om het gevoel van erbij horen te stimuleren.

School, meer dan een plek om te leren: ook de meer informele momenten zijn belangrijk voor zieke leerlingen: pauzes, overgangsmomenten, spelvormen, feestjes, … Bespreek samen met de klasgenoten en de Bednetter hoe jullie die het best kunnen aanpakken.

Je draagkracht als leerkracht

Je draagkracht: ook voor jou als leerkracht kan het omgaan met de ziekte van de Bednetter en het ondersteunen van de klasgenoten nieuw of zelfs moeilijk zijn. Dit is normaal.

Ondersteuning: vraag tijdig ondersteuning via je school (bijv. collega's, leerlingbegeleiding, directie) of het CLB. Je kan hiervoor ook steeds terecht bij het Bednet-team.

ICT-hulp: vergeten hoe een functie werkt, er lukt iets niet, geen of slecht beeld / geluid ...? Klop zeker even aan bij jullie ICT-coördinator of chat met de Bednet-helpdesk via de Bednet-software of de website van Bednet.

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be