Werkvormen Bednet

Werkvormen die je vandaag in de klaspraktijk toepast, kan je zeker blijven gebruiken wanneer je met Bednet aan de slag gaat. We geven nog enkele tips.


updated: 28 augustus 2023

Het Bednet-materiaal inzetten

Bednet-klasset: de klasset is mobiel en kan je heel makkelijk verplaatsen binnen de klas bij een kringgesprek, groepswerk, hoekenwerk ...

Omgevingsmicrofoon: de microfoon is verplaatsbaar en kan je altijd in de buurt van de 'geluidsbron' plaatsen: dichter bij jou als leerkracht wanneer je instructie geeft, bij het groepje klasgenoten waarmee de Bednetter samenwerkt ...

Beweegbare camera: dankzij de beweegbare camera kan de Bednetter bij alle werkvormen inzoomen en/of rondkijken naar waar nodig is.

Extra functies: via de Bednet-software kunnen zowel jij als leerkracht als de leerling thuis het scherm delen en een whiteboard gebruiken. Zo kunnen jullie samenwerken, kan de Bednetter een presentatie geven ...

Enkele werkvormen uitgelicht

Kringgesprek: leg de microfoon in het midden van de kring zodat de Bednetter en de klasgenoten elkaar horen. Verplaats de klasset naar de kring en vraag na of de Bednetter iedereen kan zien via de camera.

Hoekenwerk: je kan de hoeken doorschuiven zodat er telkens een ander hoekje bij de klasset doorgaat óf de klasset verplaatsen naar de volgende hoek.

Contract- en/of zelfstandig werk: sommige Bednetters blijven graag online omdat samen aan het werk zijn met de klas hen motiveert. Het horen van klasgeluiden, ook tijdens individueel werk, kan de leerling het gevoel geven dat deze echt mee in de klas zit. Anderen sluiten Bednet liever af om zelfstandig (en prikkelvrij) verder te werken. Je kan ook de klasmicrofoon even afzetten wanneer de geluiden te storend zijn. Bespreek zeker met de Bednetter waar deze zich goed bij voelt.

(Gezelschaps)spelletjes: heel wat gezelschapspellen bestaan uit 2 delen (bv. Wie is het?, Zeeslag ...). Bezorg één deel van het spel bij de Bednetter thuis of in het ziekenhuis, en 'let the game begin'. Of voorzie een digitaal alternatief van een spel. Misschien hebben de klasgenoten ook ideeën over hoe de leerling kan deelnemen aan een spel?

Instructie of demonstratie in kleine groep: toon je een handeling of oefening aan een groepje leerlingen dat samen rond jou en/of een tafel staat? Werk je een kleine groep leerlingen bij, of daag je hen net uit? Ga met het groepje leerlingen bij de klasset staan zodat de Bednetter goed kan meekijken. Of plaats de set in jullie buurt.

Een extraatje voor in de klas? Surf eens naar Pimp je les van Klasse en daag jezelf en je klas uit met het experimenteren met nieuwe werkvormen.

werkvormen in de wereld van Bednet

Audio, video en digitale tools

Samen met de klas kijken: toon het filmpje via het digibord of je scherm. De Bednetter kijkt en luistert live mee via de Bednet-camera en omgevingsmicrofoon. De leerling kan de reacties van jou en de klasgenoten blijven volgen. 

Individueel laten kijken: bezorg het filmpje of een link vooraf of tijdens de les aan de Bednetter (via mail, chat, …). De bednetter kan het op de eigen laptop en op eigen tempo (her)bekijken. En de kwaliteit zal altijd beter zijn dan bij het live meekijken.

Je vertrouwde tools: blijf gebruik maken van je vertrouwde tools om documenten te delen of als leermiddel voor je leerlingen (bv. Bingel, Smartschool, Scoodle, Webquests, Kahoot, BookWidges, Google- of Microsoft-functies …).

Nog enkele extra tips

Blijf vooral jezelf en geef les zoals je het gewoon bent. Kies dus de werkvormen die jou vertrouwd zijn, die passen bij je les of die voor jou het efficiëntst werken.

Hoor- en zichtbaar: via de omgevingsmicrofoon en beweegbare camera kan de Bednetter alles horen en zien in de klas. Toets toch af en toe eens af bij de leerling of deze nog alles hoort en ziet. Niet elke leerling durft aan te geven dat dit niet zo is.

Bednet in en buiten de school: wist je dat het ook mogelijk is om de klasset binnen en buiten de school te gebruiken? Of via je smartphone of tablet verbinding te maken met de Bednetter? Zolang je internet of 4G hebt, zijn er heel wat mogelijkheden. Je leest er meer over bij Bednet gebruiken buiten je klas of school.

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be