Bednet en psychische problemen: onderzoek bij ouders
Wat Bednet kan betekenen voor jongeren met psychische problemen, die hierdoor niet naar school kunnen? Dat lees je in dit onderzoek.
Voor kinderen in armoede lijken er meer drempels te zijn om Bednet te gebruiken. We leggen je uit waar we allemaal gratis voor zorgen, zodat élke leerling verbonden blijft met de klas.
Bednet is gratis, maar dat beseffen veel gezinnen, scholen en verwijzers nog niet. Uit een onderzoek in 2022 blijkt zelfs dat maar 42% van de bevraagde personen weet dat onze werking gratis is.
Een gratis werking die moeilijk is om aan te vragen, met een wachtlijst werkt en waar je niemand te pakken krijgt als je hulp nodig hebt? Daar heeft niemand wat aan!
Omdat we willen dat élke leerling gebruik kan maken van Bednet, maken we onze werking zo toegankelijk mogelijk:
Je kan op elk moment in het schooljaar Bednet online of telefonisch aanvragen. De administratie is beperkt en we helpen je zo snel mogelijk verder.
Ons materiaal is eenvoudig in gebruik. Je hoeft geen programma's te downloaden of installeren. We zorgen voor een stappenplan, korte video's of begeleiden je stap voor stap bij het eerste gebruik.
We proberen duidelijk te schrijven, zodat iedereen onze informatie kan begrijpen en weet wat er verwacht wordt. We combineren tekst zoveel mogelijk met beeldmateriaal.
Niet iedereen vindt het fijn dat de woonomgeving zichtbaar wordt voor de klas via het laptop-scherm. Dat lossen we op door samen na te denken over hoe we de laptop opstellen of de achtergrond kunnen 'blurren'.
We zijn tijdens de schooluren bereikbaar om te helpen bij vragen of problemen. Geen geluid of beeld? Komt de klas niet online? Vergeten hoe een bepaalde knop werkt? We zorgen samen dat het opgelost geraakt. Contacteer ons via
We volgen onze Bednetters mee op, zodat de leerlingen en hun ouders weten en voelen dat ze bij ons terecht kunnen met vragen.
We werken samen met scholen en andere vertrouwensfiguren van het gezin, zodat ook zij mee kunnen ondersteunen. Een Bednet-medewerker kan bijvoorbeeld naar je thuis komen om te helpen, als je dat ziet zitten, maar het hoeft niet.
Ieder jaar begeleiden we meer Bednetters, ook die in meer kwetsbare opvoedings- of onderwijssituaties. Tegelijk zijn er ook heel wat uitdagingen om elk kind met speciale gezondheidsnoden onderwijs te laten volgen.
In Vlaanderen groeit 1 op 10 kinderen op in armoede, in Brussel is dat zelfs 1 op 5 kinderen. Ze hebben vaak geen garantie op toegang tot basisdiensten zoals school en gezondheidszorg. Kinderarmoede is dus een kinderrechtenprobleem met een enorme impact op het dagelijks leven, de ontwikkeling en de toekomstkansen van kinderen en jongeren.
Kinderen hebben recht op gezondheidszorg, goede levensomstandigheden en onderwijs, maar voor kinderen in armoede zijn die rechten vaak niet mogelijk. Dit zorgt ervoor dat kinderen die opgroeien in armoede een grotere kans hebben dat ze hun recht op Bednet niet kunnen opnemen.
Als je in armoede leeft, heb je vaker lichamelijke en psychische problemen. Gezondheidszorg wordt vaak uitgesteld om financiële redenen.
Niet elk kind heeft even gemakkelijk toegang tot een medisch attest en je hebt een medisch attest nodig om Bednet te gebruiken.
Niet iedereen heeft elektriciteit en een rustige, comfortabele plek om online les te volgen via Bednet.
Niet elke ouder kan in de buurt zijn en (digitale) ondersteuning bieden tijdens het online les volgen.
Een ouder die in armoede leeft, heeft vaak niet de financiële mogelijkheden om te stoppen met werken, om de praktische organisatie en zorg voor een ziek kind te kunnen opnemen.
Niet elke ouder krijgt voldoende informatie of durft zelf vragen naar waar ze recht op hebben. Bijvoorbeeld het recht op Bednet voor hun kind.
Kinderen die opgroeien in armoede zijn vaker langdurig of regelmatig afwezig op school door ziekte. Opvallend is dat ze vaak minder gebruik maken van de verschillende oplossingen die er zijn voor zieke leerlingen.
Wil je meer weten over Bednet? Of samen met ons in actie schieten om kinderen in armoede beter te bereiken en te ondersteunen? Neem contact op via chat of info@bednet.be.
Onze werking is gratis dankzij de steun van de Vlaamse overheid en samenwerking met verschillende sponsors en partners.