Moet ik mijn webcam opzetten tijdens Bednet?

Wat zijn de voordelen van jouw webcam op te zetten tijdens Bednet? Lees hier hoe je dit aanpakt en waarom het soms moeilijk is om in beeld te komen.


updated: 11 juni 2024

Voordelen van in beeld komen

Voor jou: Als je op het scherm van de klasset in beeld komt, ben je meer betrokken bij de les en kan je je makkelijker concentreren. Het helpt je ook om op tijd klaar te zitten, je aan te kleden, … net alsof je echt naar school gaat. 

Voor je leerkracht: Je leerkracht kan zo makkelijker opvolgen of je nog mee bent met de les, je misschien een vraag hebt of wil antwoorden, je je goed voelt tijdens het Bednetten, …. Een leerkracht houdt in de klas namelijk ook de gezichtsuitdrukkingen van jou en je klasgenoten in het oog, om te weten of je misschien hulp nodig hebt.

Voor de band met je klas: Als klasgenoten en leerkrachten je kunnen ‘zien’, zullen ze meer het gevoel hebben dat je echt mee in de klas bent. Ze zullen je ook meer betrekken bij het klasgebeuren (bijv. vragen stellen, je mening vragen, een babbeltje komen doen, …).

Mee in de klas via Bednet: Via Bednet kan je mee de lessen volgen, alsof je in de klas zit. Je blijft bij de klas horen en wordt niet vergeten. In beeld komen helpt om dat doel te bereiken.

moet ik mijn webcam opzetten tijdens Bednet

Soms is in beeld komen moeilijk

Je ziekte tonen: Het kan voor jou moeilijk zijn om je te tonen aan je klas, bijvoorbeeld als je er wat anders uitziet door je ziekte of in een ziekenhuiskamer verblijft. Misschien voel je je onzeker over hoe klasgenoten zullen reageren.

Anders zijn dan de rest: Als enige les volgen via de computer, geeft je misschien het gevoel dat je niet gewoon kan zijn zoals alle anderen. 

Band met je klas: Misschien is het een nieuwe klasgroep. Of zijn er klasgenoten met wie je niet zo’n goede band had voordat je ziek werd? Dat kan het extra spannend maken om in beeld te komen.

In beeld komen: hoe pak je dat aan?

Praat over je twijfels met een ouder of goede vriend(in). Denk na of er dingen zijn die je kunnen helpen om toch in beeld te durven komen?

Je bent niet alleen: Heel veel Bednetters vinden het in beeld komen in het begin spannend of zelfs moeilijk. Gelukkig went het meestal snel.  

Bereid je klas voor: Als jij dat wil, kan je leerkracht vooraf de klas vertellen over de zorgen die jij je maakt over het in beeld komen.

Bepaal wat je klas ziet: Je kan de laptop anders plaatsen of via de software de achtergrond blurren. Je kan je leerkracht of een klasgenoot vragen om via een foto of video te tonen hoe zij jou zien in de klas. 

Kom stap voor stap in beeld: Als het in beeld komen echt moeilijk is, kan je samen met de school een plan opstellen om stap voor stap meer zichtbaar te zijn in de klas. Er zijn verschillende mogelijkheden, bijv.:

  • niet volledig in beeld komen
  • ergens zitten met veel lichtinval zodat je moeilijker zichtbaar bent in de klas
  • de computer in de klas staat vooraan zodat enkel je leerkracht je ziet

Hulp nodig? Je ouder of leerlingbegeleider kan jou helpen. Of je arts of therapeut. Je kan chatten met Bednet of hulp vragen aan de Bednet-trajectbegeleider.

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be