De Bednet-geschiedenis

Bednet ontstaat in 2002 als een vernieuwend project in de stad Antwerpen. Lees hier mee hoe Bednet als organisatie in 20 jaar tijd is geëvolueerd.

2002 - vernieuwend project stad Antwerpen

Bednet ontstaat in 2002 als vernieuwend project in de stad Antwerpen. Samen met enkele zeer gemotiveerde vrijwilligers richt Kathy Lindekens daarna in 2004 de vzw op.

Bednet-geschiedenis

2007 - onderzoeksproject Imec

In 2007 begint het echte verhaal: het Vlaams Patiëntenplatform vraagt een onderzoeksproject aan bij IMEC (toenmalige Iminds: Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie), in samenwerking met Androme uit Diepenbeek.

Het onderzoeksproject krijgt de naam ASCIT (Again at my School bij fostering Communication through Interactive Technologies for long term sick childeren) en heeft als doel een oplossing vinden om langdurig zieke kinderen via technologie weer nauw te betrekken bij hun eigen klas.

Uit dit onderzoeksproject ontstaat een eerste prototype van software. De hard- en software worden nadien meermaals vernieuwd om beter aan te sluiten bij de noden van kind en klas.

Een 15-tal kinderen tussen 8 en 12 jaar staan via internet in contact met hun klasgenoten.

 

2014-2015 - mijlpaal: recht op onderwijs voor zieke leerlingen

Op 23 april 2014 erkent de overheid Bednet en verankert het in het onderwijsdecreet XXIV. ‘Synchroon internetonderwijs’ (SIO) heet dit in de taal van de overheid. Vanaf 1 september 2015 hebben langdurig en chronisch zieke kinderen recht op Bednet.

Voor Bednet is dit een grote erkenning en een mijlpaal. Dankzij de subsidie die de Vlaamse Regering in september 2015 toekent aan Bednet, kunnen in het schooljaar 2015-2016 600 leerlingen synchroon internetonderwijs volgen.

Sinds september 2016 moeten scholen het recht op SIO opnemen in hun schoolreglement. Op die manier vinden hopelijk alle scholen en ouders van zieke kinderen de weg naar Bednet. Ook kleuters vanaf 5 jaar kunnen vanaf nu een beroep doen op Bednet.

Bednet-geschiedenis - Bednet-computermateriaal 2021

september 2021 - volledig nieuw computermateriaal

Op 1 september 2021 lanceert Bednet volledig nieuw computermateriaal. Zo wil het tegemoet komen aan de digitalisering in scholen en de nieuwe noden. Bednet werkt hiervoor samen met haar ICT-partnersThe Rent Company, Vectera en Achilles Design.

Meer weten over onze organisatie?

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be