Minister van Onderwijs verlengt samenwerking met Bednet


Waarom de minister van Onderwijs de samenwerking met Bednet verlengt? Dat leggen we je uit in dit artikel.
Minister van Onderwijs verlengt samenwerking met Bednet

Goed nieuws: Bednet blijft ook de komende 5 jaar de partner van de Vlaamse overheid om het synchroon internetonderwijs (SIO) te organiseren in alle scholen in Vlaanderen en Brussel.


Afwezig op school, en toch mee in de klas via Bednet

Bednet organiseert al sinds 2007 het synchroon internetonderwijs (SIO), een vorm van online afstandsonderwijs voor kinderen en jongeren die door hun specifieke gezondheidsnoden lange tijd of regelmatig niet naar school kunnen gaan. Dankzij SIO kunnen deze leerlingen online de lessen blijven meevolgen, alsof ze mee in de klas zitten. Zo blijven ze bij met de leerstof en houden ze ook contact met hun klasgenoten en het hele klasgebeuren.

Bednet is mogelijk voor leerlingen in het kleuteronderwijs (vanaf 5 jaar), lager onderwijs en secundair onderwijs, in alle mogelijke onderwijstypes en studierichtingen. Meer info vind je op onze pagina 'voor wie is Bednet?'.

Zeker tot in 2028 partner van de Vlaamse overheid

De Vlaamse Overheid ondersteunt één centrale organisator om het synchroon internetonderwijs zo vlot mogelijk te organiseren in alle scholen in Vlaanderen en Brussel. Bednet werd in 2015 voor het eerst aangesteld als centrale organisator; in 2020 werd het partnerschap verlengd voor 3 jaar.

Vlaams minister van Onderwijs, Ben Weyts, verlengt nu opnieuw de samenwerking met Bednet voor de komende 5 jaar. De nieuwe samenwerkingsovereenkomst werd op donderdag 14 maart 2024 ondertekend door minister Weyts en voorzitter Kathy Lindekens.

Minister Weyts: “We willen onderwijskwaliteit bieden aan alle leerlingen, ook als ze ziek zijn of noodgedwongen thuis moeten blijven. Dankzij onze samenwerking met Bednet lopen ze ook geen leerachterstand op terwijl ze thuis zitten.

De laatste jaren hebben we een half miljard euro geïnvesteerd in de Digisprong: onze scholen zijn veel digitaler geworden dan vroeger en er staan betere toestellen in elke klas. Toch blijft Bednet cruciaal om een kleine maar kwetsbare doelgroep te helpen.”

Bednetter in klas

Recht op onderwijs voor élk ziek kind, daar gaan we voor!

Sinds de opstart in 2007 werd Bednet intussen al meer dan 8.149 keer ingezet in 2.243 scholen in Vlaanderen en Brussel, in alle netten en alle mogelijke onderwijsrichtingen. De digitale toepassing voor SIO en ook het ondersteuningsaanbod van Bednet werden doorheen die jaren meermaals geïnnoveerd en geoptimaliseerd.

Mathieu Tallon, directeur Bednet: “De verlenging van dit partnerschap is een krachtige erkenning van onze jarenlange expertise in SIO en onze gedrevenheid om mee het recht op onderwijs voor zieke leerlingen te realiseren. Maar het werk is nog niet af, want we zijn ervan overtuigd dat we nog niet àlle kinderen en jongeren bereiken voor wie SIO zinvol zou zijn.

De komende 5 jaar zullen we dan ook gebruiken om Bednet nog bekender te maken, de samenwerking met de vele partners in onderwijs-, medische- en welzijnssector te versterken, en nieuwe technologische mogelijkheden te verkennen.

Daarbij blijven we bijzondere aandacht besteden aan het bereiken van zieke leerlingen in meer kwetsbare onderwijs- en thuissituaties, voor wie de inzet van SIO soms minder vanzelfsprekend lijkt.”

Van 15 Bednetters in 2007 naar 1.477 Bednetters in 2023

Bednet kende sinds de start een zeer sterke groei in aantal gebruikers. In 2007 volgden de eerste 15 kinderen les via Bednet; in 2015 waren het er al 320. In 2018 overschreden we voor het eerst de kaap van de 1.000 leerlingen, met 1.008 Bednetters die dat jaar verbonden werden met hun klas tijdens hun afwezigheid.

Het aantal groeide jaar na jaar verder, tot 1.477 Bednetters in 2023. Aanvankelijk werd Bednet voornamelijk ingezet voor leerlingen met kanker. Doorheen de jaren nam de verscheidenheid in ziektebeelden toe, en steeg bijvoorbeeld het aantal chronisch en psychisch zieke leerlingen die een beroep doen op Bednet.

Op vraag van de Vlaamse regering werd Bednet vanaf 2015 ook mogelijk voor tienermoeders en vanaf september 2016 voor 5-jarige kleuters. Meer lezen over wat we realiseerden in 2023? Ontdek ons jaarverslag 2023.

Bednet in 2023
logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be