Bednet voor verwijzers en scholen

Als arts, therapeut, leerkracht, directie ... kom je in contact met kinderen en jongeren die regelmatig of lange tijd afwezig zijn van school wegens ziekte. Dit kan verschillende redenen hebben, maar wat steeds hetzelfde blijft, is dat het kind ook dan recht heeft op onderwijs.

Bednet is een van de verschillende mogelijkheden om dit recht te garanderen. Wat is Bednet en hoe kan jij onze werking als verwijzer eenvoudig uitleggen aan ouders, jongeren of collega’s?  Duik in ons handig tools en communicatie-aanbod.
 

Hoe informeren en verwijzen?

Hoe werkt Bednet en waarom zou je voor Bednet kiezen wanneer een kind ziek is?

Lees ons document “Bednet in een notendop”. Dit is handig om jezelf te informeren rond Bednet en biedt een houvast tijdens het uitleggen aan ouders, collega’s of anderen.

Korter en visueel: Om Bednet eenvoudig en beknopt uit te leggen aan anderen, vatten we onze werking en aanbod samen in onze gloednieuwe folder. Liever een papieren versie? Print of bestel exemplaren voor je wachtkamer, school … zodat je deze kan meegeven of uitstallen. Ook onze poster kan je makkelijk bestellen om omhoog te hangen en Bednet mee bekend te maken. 

Don’t speak Dutch? Download or read our information sheet in other languages and learn all about Bednet.

Liever een video?

Hoe werkt Bednet in de praktijk? Wat is de impact op ouders of een school? Bekijk hieronder onze korte video’s die Bednet uitleggen. Gebruik deze zeker ook tijdens overlegmomenten of stuur de linken door naar iedereen die wat extra uitleg kan gebruiken bij het beslissen rond een Bednet-traject.

Wat is Bednet?  // How does Bednet work? (EN subtitles)
Voor ouders // Voor scholen // Voor leerkrachten

Tip: Je moet ons niet geloven, maar luister zeker naar onze gebruikers. Bednet verzamelde doorheen de jaren heen tal van verhalen van Bednetters, ouders, leerkrachten ... deze kan je lezen en/of bekijken op onze website. Dit is interessant en motiverend voor toekomstige Bednetters, ouders of scholen om een beeld te vormen van wat ze kunnen verwachten.

Bednet

Hoe Bednet gratis aanvragen?

Om aan de slag te gaan met Bednet moet het kind les volgen in kleuter, lager of secundair onderwijs (Vlaanderen en Brussel), minstens 5 jaar oud zijn (of 3de kleuterklas) en beschikken over een medisch attest.

Als leerkracht, ouder, CLB-medewerker, arts, therapeut … kan je Bednet aanvragen via onze website. Dit kan op elk moment doorheen het jaar en is zonder wachtlijst. Na een aanvraag nemen we binnen de 5 werkdagen contact met je op.

Voor scholen of onderwijsprofessionals

Onderwijstraject zieke leerlingen

De keuze om SIO aan te vragen ligt volledig bij de ouders, het kind en de behandelende arts. Het is geen verplichting, maar een recht. De school blijft wel verantwoordelijk voor het onderwijstraject van de leerling en zorgt voor een aanspreekpunt voor de Bednet-trajectbegeleider zodat de communicatie (bv. informatie over het loopbaantraject van de leerling) vlot kan verlopen.

SIO in het schoolreglement

Wat MOET jouw school doen?

  • Scholen zijn verplicht om de regelgeving rond SIO in het schoolreglement te vermelden.
  • De school moet de ouders individueel op de hoogte brengen van het bestaan en de mogelijkheden van SIO, van zodra duidelijk is dat de leerling hiervoor in aanmerking zal komen.
  • Voor meer informatie raden we je aan de omzendbrief NO/2015/01 van 26/08/2015 te raadplegen.

Voorbeeldtekst
Staat de regelgeving rond SIO nog niet in jouw schoolreglement? Wij helpen je graag op weg! Bekijk of download hier onze voorbeeldtekst.

Nood aan meer?

Hulp op maat

Blijf je nog op je honger zitten en heb je nood aan meer persoonlijke informatie en advies rond Bednet? Denk aan twijfels of vragen rond mogelijkheden van Bednet bij een specifieke leerling of patiënt, praktische onduidelijkheden of technische vragen .. niets is ons te veel. Wij helpen je met plezier verder. Neem contact met ons op via:

  • Chat: op onze website
  • Telefonisch: 016/20.40.45
  • Mail: info@bednet.be
Vormingen

Wil je graag dat onze medewerkers langskomen op een studiedag, wil je het materiaal zelf kunnen uittesten of wil je jouw studenten Hoger Onderwijs meer duiding geven over Bednet? Boek dan een gratis vorming op onze website.

Meer informatie over onze vormingen lees je hier.

logo vlaanderen
© 2023 Bednet
Webdesign thinline.be