Klasgenoten en ouders informeren

Hoe kan je de klasgenoten en hun ouders informeren over de afwezigheid van een leerling en de opstart van Bednet? Wat vertel je best (niet)?


updated: 11 juni 2024

Klasgenoten informeren

Waarom? Klasgenoten hebben vaak vragen over waarom een leerling lange tijd of vaak niet op school zal zijn. Of waarom hun klasgenoot er niet ziek uitziet. Hen informeren helpt om beter te begrijpen waarom Bednet wordt opgestart en de Bednetter niet alle lessen en vakken volgt.

Welke info? Bespreek met de afwezige leerling en ouders (of zorgverlener) welke informatie je zal delen met de klas. Bereid hen ook voor op eventuele vragen en antwoorden, waar ze liever niet (meteen) op reageren.

Hoe? De klas informeren kan op verschillende manieren: vertellen, een tekst voorlezen, een video of foto’s tonen ... 

Tip: klasspel Kom op tegen Kanker

In 2023 maakte Kom op tegen Kanker samen met De Aanstokerij een klasspel om kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs. Info en pakketten vind je op de site van Kom op tegen Kanker

Bespreek of de Bednetter zelf de klas wil informeren of jij dit doet als leerkracht of leerlingbegeleider. Kan er iemand van het ziekenhuis langskomen? Het CLB kan jullie misschien hierin ondersteunen. 

klas en ouders klasgenoten informeren

Tip: bekijk samen de educatieve serie 'Nesters'

Voor leerlingen van het secundair onderwijs is er het educatieve pakket van ED TV 'Nesters': een fictieserie over jongeren die geconfronteerd worden met ziekte en leren hoe ze hier op hun eigen manier mee kunnen omgaan. De serie en bijhorend gratis lessenpakket kwam samen met Bednet tot stand.

Het is de ideale manier om jongeren Bednet te laten kennen, wat het betekent om jong en ziek te zijn en hoe zij hun klasgenoot kunnen bijstaan in deze periode. 

Ouders van klasgenoten inlichten

Waarom? Net zoals de klasgenoten, zitten ook hun ouders soms met vragen: wat is er aan de hand met de zieke leerling? Wat is Bednet? Waarom is Bednet nodig? Komen er beelden van mijn kind online? …

Welke info? Informatie over de ziekte van de leerling is vertrouwelijk. Het delen hiervan is niet nodig om ouders van klasgenoten in te lichten over de opstart van Bednet. Je kan hen wel informeren over wat Bednet is, hoe het werkt, dat er geen beelden online komen, ... 

Hoe? Je kan onderstaande info toevoegen in de communicatie naar de ouders (of zorgverlener) van de klasgenoten of hen verwijzen naar onze website (Over Bednet, Privacy policy, Verhalen).

Wat is Bednet? Bednet is een vorm van online afstandsonderwijs voor zieke leerlingen. De zieke leerling volgt thuis of in het ziekenhuis de lessen in de klas live mee via een computer. Bekijk de video 'Wat is Bednet?'.

Waarom Bednet? Ook zieke kinderen hebben in Vlaanderen recht op onderwijs. Dankzij Bednet lopen ze minder leerachterstand op en houden ze contact met de klas. Wanneer hun toestand het terug toelaat, kunnen ze vlotter aansluiten op school. 

Hoe werkt Bednet? De Bednetter en de klas zien elkaar via het computerscherm en de camera (waarmee de leerling kan rondkijken) in de klas. Via de Bednet-software en de omgevingsmicrofoon kunnen ze met elkaar praten, samenwerken, ...

Privacy: Bednet werkt via live-streaming: de software maakt geen opnames van beeld of geluid en het systeem houdt geen gegevens bij op het internet. Als de klas of de Bednetter de verbinding verbreekt, horen en zien ze elkaar niet meer.

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be