Wat onze organisatie doet

Bednet organiseert synchroon internetonderwijs (SIO) in opdracht van de Vlaamse overheid. Hierbij streven we een visie en kernwaarden na.

Onze visie

Bednet organiseert synchroon internetonderwijs (SIO): leerlingen die door ziekte, operatie, ongeval of moederschapsrust langdurig of veelvuldig niet naar school kunnen, volgen vanop afstand online les, in interactie met hun klas. Zo blijven ze bij met de leerstof, houden ze contact met hun klasgenoten en blijven ze deel van de klasgroep.

Bednet maakt zo het recht op onderwijs mogelijk voor deze leerlingen. Alle kinderen en jongeren moeten ongeacht hun moedertaal, culturele of sociale achtergrond de kans krijgen om onderwijs te volgen.

Om dit recht op onderwijs mogelijk te maken, werkt Bednet samen met scholen, ouders en onderwijspartners aan een constructief onderwijstraject met zorg op maat voor de leerling. Het belang van het kind staat hierbij centraal.

Bednet bewaakt de doelmatigheid van het SIO-gebruik en ondersteunt de betrokken partijen om SIO optimaal in te zetten, met respect voor de eigenheid en het mandaat van de partners. De Vlaamse overheid vindt in Bednet een deskundige partner om aan deze missie te werken.

Bednet streeft ernaar om de expert en innovator te blijven in synchroon internetonderwijs, zowel op het vlak van pedagogische als van technische ondersteuning. Bednet gaat voor een transparante werking, waarbij participatie en evolutie centraal staan.

Wat onze Bednet-organisatie doet

Onze kernwaarden

Kindgericht: Bednet zet de leerling centraal. Startend vanuit de eigenheid en context van het kind, creƫert Bednet samen met alle betrokkenen synchroon internetonderwijs op maat.

Verbindend: Bednet betrekt iedereen rond het kind, in het bijzonder de leerling zelf, en stimuleert de samenwerking. Zo kunnen alle partijen elkaar helpen, informeren en inspireren.

GeĆ«ngageerd: Het Bednet-team zet zich actief in om het recht op onderwijs voor zieke leerlingen mogelijk te maken. Ze doet dit neutraal, respectvol, gedreven en professioneel.

Transparant: Bednet streeft naar een open en duidelijke communicatie, intern en extern. Zo biedt de organisatie inzicht en duidelijkheid voor medewerkers en partners.

Innovatief: Bednet is als explorerende en lerende organisatie continu in beweging. Door alert te reageren op zowel samenleving als technologie, groeit de organisatie verder in haar expertise.

Partner van de Vlaamse overheid

In 2015 werd synchroon internetonderwijs via Bednet opgenomen in het Vlaams onderwijsdecreet, als een recht voor elk ziek kind in Vlaanderen. Sindsdien is Bednet een partner van de Vlaamse Overheid.

Als kers op de taart stelde Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts Bednet in 2021 aan als centrale organisator van het synchroon internetonderwijs en dit tot eind 2023. Dit betekent dat het recht op onderwijs via Bednet verzekerd blijft voor zieke leerlingen.

Jaarverslagen 

Jaar na jaar is Bednet trots op wat het heeft bereikt. Via onze jaarverslagen blikken we samen met onze partners, scholen, CLB's, ouders en kinderen terug op de voorbije jaren.

Jaarverslag 2023

2023 was een uitzonderlijk jaar. De nieuwe sets met uitneembare Chromebook werden uitgerold naar alle Bednet-klassen en de verhoogde kwaliteit werd geapprecieerd. Daarnaast lanceerde Bednet een vormingsaanbod en webinars, om alle onderwijsactoren nog beter te informeren over de mogelijkheden en werking van Bednet.

Bekijk het volledige jaarverslag

Meer weten over onze organisatie?

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be