Een zieke leerling op school: Wat nu?

Wat doet Bednet?

 • Bednet zorgt ervoor dat zieke kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen toch mee in de klas zitten. Zo zijn ze mee met de les en blijven ze hun vrienden zien.
 • Bednet is er voor leerlingen die vaak of voor lange tijd afwezig zij door ziekte, operatie, ongeval of zwangerschap. Zowel vijfjarige kleuters als kinderen uit het lager en secundair onderwijs komen in aanmerking.
 • Bednet verbindt het zieke kind live via internet met zijn of haar eigen klas: de klas ziet de Bednetter op het computerscherm achteraan in de klas. Via een camera die het kind van thuis kan besturen kan het kind de lessen volgen en/of met zijn klasgenoten praten.
 • Onze vzw werkt steeds in overleg met de ouders, de school en met andere organisaties zoals Tijdelijk Onderwijs Aan Huis, de vrijwilligers van School & Ziekzijn en de ziekenhuisscholen

De voordelen van Bednet

Mee met de les en al de rest

 • Je kind is mee met de les. 9 op 10 van de Bednetters gaat over naar het volgende jaar zonder te dubbelen.
 • Het kind heeft regelmatig contact met de vrienden van de klas. Zo vergeet het even dat het ziek is en kan het terug ‘in de klas’, bij zijn vrienden zijn. Hij voelt zich niet meer alleen.

Gratis, eenvoudig

 • Bednet is gratis voor ouders en school: computer, internet & begeleiding
 • Het computersysteem is eenvoudig. Ook voor kleuters en lagere schoolkinderen.
 • Bednet ondersteunt je tijdens het hele traject.

Discreet

 • De informatie over de ziekte blijft vertrouwelijk en wordt discreet behandeld.
 • De Bednet-lessen worden niet opgenomen. De leerling volgt thuis live de les mee die gegeven wordt in zijn klas.

Checklist: komt mijn leerling in aanmerking? 

 • De leerling zal vaak of lange tijd afwezig zijn van school door:
  • Ziekte: langdurig of chronisch ziek
  • Bepaalde psychische ziektes
  • Ongeval
  • Operatie
  • Bevallingsverlof
 • Hij/zij is minstens 5 jaar oud geworden tijdens het schooljaar.
 • De leerling zal minstens een maand lang Bednet gebruiken tijdens het schooljaar, aansluitend of verdeeld over losse of halve lesdagen (voor Tijdelijk Onderwijs Aan Huis moet het kind minstens 21 lesdagen afwezig zijn). Voor chronisch zieke kinderen geldt dus een afwezigheid van (in totaal) 4 lesweken over het hele schooljaar gespreid.
 • Het kind gaat naar school in het kleuter, lager of secundair onderwijs (ASO, KSO, TSO of BSO). De school is gefinancierd of gesubsidieerd door de Vlaamse Overheid.
 • Een zieke leerling kan geen Bednet aanvragen als het naar school gaat in:
  • deeltijds beroepssecundair onderwijs (DBSO)
  • voorbereidende leerjaren op het hoger onderwijs (ASO en KSO)
  • secundair-na-secundair-opleidingen, Se-n-Se (TSO en KSO)
  • alternerende beroepsopleiding in het buitengewoon secundair onderwijs
 • Het doel is: het kind uiteindelijk weer les laten volgen in de klas.  Het is niet de bedoeling dat Bednet naar school gaan voor altijd vervangt. 

Bekijk de folder van Bednet

Bednet aanvragen

Wie vraagt Bednet aan?

Om het even wie kan Bednet aanvragen: kinderen en jongeren zelf, ouders, directeurs, leerkrachten, artsen, ziekenhuis- of CLB-medewerkers…. Je hoeft niet vooraf te overleggen. Je mag meteen je aanvraag indienen.

Wanneer?

 • Je kan Bednet op elk moment aanvragen.
 • Wacht niet te lang met de aanvraag. We kunnen pas enkele weken nadien starten met Bednet.
 • Is er een operatie of bevallingsverlof in het vooruitzicht? Dan raden we aan om de aanvraag  liefst 5 lesweken voor de operatie of bevalling te doen.

Hoe? 

 • Vraag Bednet aan via het online formulier.
 • De school vraagt best een doktersbriefje aan de ouders van de afwezige leerling. Dit kan ook nadat je de aanvraag indient.
 • Twijfel je? Je mag altijd een aanvraag indienen, ook al weet je niet zeker of de leerling in aanmerking komt. Of bel eerst even met An of Wendy

Bednet aanvragen

 

Wat gebeurt er na je aanvraag?

Stap 1: eerste contact

Binnen maximaal 5 werkdagen belt een consulent met jou en de ouders. Bednet bekijkt of het kind in aanmerking komt.

Stap 2: een persoonlijke consulent

De leerling krijgt een persoonlijke consulent. Die komt uitleggen hoe Bednet werkt, zowel op school als bij de leerling thuis. De consulent volgt nadien alle contact op met de ouders, het CLB en de internetprovider. Zo hoef je daar niet meer aan te denken.

Stap 3: gratis internet

We kijken of de school internet heeftt en of de verbinding snel genoeg is om Bednet te gebruiken. Zo niet, geen probleem. Proximus installeert het internet gratis voor de periode dat de school Bednet gebruikt. Ook de verbinding kost de school niets.

Stap 4: het materiaal wordt geleverd

Bednet levert al het computermateriaal op de school. Voor de klas voorzien we:

 • een vaste computer met beweegbare camera
 • printer-scanner
 • luidspreker
 • microfoon & hoofdtelefoon

In het pakket voor de leerling thuis zit:

 • een laptop met ingebouwde webcam
 • printer-scanner
 • hoofdtelefoon met microfoon (+ extra hoofdtelefoon)

Stap 5: Installatie van computermateriaal

Een vrijwilliger komt de installatie op de school doen.

Stap 6: Opstart

De leerling is klaar om contact te maken met de klas! Onze helpdesk en de consulent van het kind helpen in geval van problemen.

Juf Catherine: “Topmoment dit schooljaar: het eerste contact tussen Janne en haar klasgenoten. Janne glimlachte de hele tijd: ze was weer een kind tussen de andere kinderen.”

Stap 7: Bednet een succes?

Om van Bednet een succes te maken is het belangrijk dat iedereen vlot samenwerkt: van leerling tot ouders, van school tot CLB-medewerker of andere partners.  

Getuigenis leerkracht 

Lees hier de getuigenis van Juf Evelyne in Klasse: 'Bednet is makkelijker dan ik dacht'.

 

 

Lees hier onze deontologische code.
Lees hier ons privacy statement.
Lees hier onze klachtenprocedure.
Download hier onze folder.

Verhalen van Bednetters

Jade is 12 jaar. Ze  lijdt aan reuma en aan het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS). Haar bindweefsel werkt niet goed en haar gewrichten zijn daardoor ongewoon rekbaar. Ze noemen het weleens de circusziekte. Jade heeft dagelijks felle pijnen in alle gewrichten van haar lichaam. "Een kloppend gevoel", omschrijft Jade het. "Alsof er met duizenden hamers op je gewrichten wordt geslagen. Dat kloppend gevoel is altijd aanwezig. De pijn beheerst mijn leven." In Het Laatste Nieuws doet Jade haar verhaal: 

Zoran zit in het zesde leerjaar van de Vrije Basisschool Balen. Hij heeft kanker en kan daarom niet alle lessen vanuit de schoolbanken volgen. Daarom is hij blij dat Bednet er is. Hij blijft zijn vriendjes zien én is mee met de les.

Gwen (15 jaar) heeft een bindweefselziekte. Ze zit in het 4de middelbaar van het Sint-Pietersinstituut in Turnhout. Dankzij Bednet kan Gwen de lessen van thuis uit mee volgen en ziet ze ook haar vrienden terug. 

Laurent is 17 en heeft een droom. Hij wil onderwater-mechanicien worden. En niets houdt hem tegen, ook ziekte niet. Hij volgt de lessen op school (VTI Waregem) van thuis uit dankzij Bednet.

Toon is negen jaar oud en gaat sinds september naar de klas van achter zijn laptop. Cava? Magazine (CM) schreef een mooi artikel over de impact die Bednet heeft op Toon en zijn gezin.

Arno zit in het tweede middelbaar en gebruikt Bednet dit schooljaar. Eind november publiceerde Weekend Knack een sterk artikel over Bednetter Arno die van thuis uit de lessen industriële wetenschappen volgt:

Roxanne, woonachtig te Vilvoorde en Bednetter tijdens het schooljaar 2011-2012 in de Kunsthumaniora te Brussel.

Lukas, woonachtig te Elewijt en Bednetter tijdens het schooljaar 2013-2014 in de Vrije Basisschool ‘Sint-Jozef’ te Peutie.

Lukas, woonachtig te Elewijt en Bednetter tijdens het schooljaar 2013-2014 in de Vrije Basisschool ‘Sint-Jozef’ te Peutie.

Kyano, woonachtig te Vilvoorde en Bednetter tijdens schooljaar 2012-2013 in de Gemeentelijke Basisschool ‘De Doening’ te Peutie.

Sofie, woonachtig te Machelen en Bednetter sinds 2012-2013. Het eerste schooljaar volgde ze les via Bednet in het ‘ZAVO’ te Zaventem en het voorbije en huidige schooljaar volgt ze les via Bednet in het ‘KTA’ te Jette.

Igor heeft Bednet gebruikt van schooljaar 2008 -2009 tot en met schooljaar 2012-13 aan het Sint-Gummaruscollege in Lier.

Manon zat in het 2de leerjaar op het  Heilig Hartcollege in Heist-op-den-Berg (2010-2011) toen ze gebruik maakte van Bednet.

Sander volgde les aan het Sint-Dimpnacollege (KOGEKA) in Geel en maakte gebruik van Bednet in 2011-2012 in de 6de Humane Wetenschappen

Laurie zat als Bednetter in het 1ste leerjaar op de vrije basisschool De Toverboom  in Geel (2012-2013). Hij is nu 7 jaar en zit in het 3de leerjaar op dezelfde school.

Lore is net acht wanneer ze ziek wordt en niet naar school kan. In het UZ Leuven, waar Lore een chemobehandeling krijgt, leren de ouders Bednet kennen. 

Zeer fijne ervaring en een vlotte samenwerking met Bednet. Voor Lore, een perfecte oplossing en een meerwaarde naar de school toe die anders Lore slechts in beperkte mate kon helpen met slechts enkele uren les aan huis en natuurlijk niet met het gemis van klasgenootjes.

Ik had nog nooit van Bednet gehoord en wist ook niet dat dit mogelijk was. In het verleden heb ik nog les gegeven aan de ziekenhuisschool en ik weet hoe belangrijk de lessen voor een ziek kind zijn.

Hallo, ik ben Kos. Ik kan al enkele maanden niet meer naar school door mijn ziekte, maar dankzij Bednet zit ik toch in de klas. Via een computer volg ik de lessen en praat ik met mijn vrienden. Dat vind ik superleuk.

In de zomer van 2012 werd ons dochtertje Lenie (toen 6 jaar) ernstig ziek. Wat eerst leek op een virale infectie met hoge koorts, mondde uit in therapieresistente epilepsie. 

Ik ben vrijwilliger bij Bednet sinds 2010.
Mijn kennismaking met Bednet is gekomen door de ziekte van mijn zoon die een Bednet-installatie heeft gekregen in 2009.