Bednet voor leerlingen met kanker

Bednet werd meer dan 15 jaar geleden opgericht om jonge kankerpatiënten terug te verbinden met hun klas. Sindsdien hebben meer dan duizend leerlingen met kanker live de les gevolgd via Bednet, van thuis of in het ziekenhuis. Lees hier onze ervaringen en aandachtspunten bij het opstarten van Bednet voor kinderen en jongeren met kanker.

Elena blijft deel van de klas

Sociaal isolement doorbreken

Les volgen via Bednet kan een grote rol spelen in het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en sociaal isolement van leerlingen met kanker. Het gevoel hebben niet afgesloten te zijn van de buitenwereld, is voor kinderen en jongeren met kanker aan als heel belangrijk doorheen hun proces van ziekte, behandeling en herstel. 

Deelnemen aan het klasgebeuren via Bednet biedt heel wat mogelijkheden om leeftijdsgenoten te zien en te horen. Samen in de klas zitten en les volgen, bijbabbelen of een spelletje spelen tijdens pauzes, samenwerken aan taken of projecten,… Het geeft een gevoel van erbij horen en niet vergeten worden

Bednetten kan van thuis uit, maar ook vanuit het ziekenhuis tijdens een opname of quarantaine.

Het ‘normale’ schoolleven verderzetten

Leerlingen die langere tijd afwezig zijn op school, maken zich vaak zorgen over de achterstand die ze kunnen oplopen. Of over het niet mee kunnen overgaan met de klasgroep naar een volgend (leer)jaar.  Als de behandeling het toelaat, kan les blijven volgen helpen om deze ongerustheid te verminderen en de motivatie voor school niet te verliezen. Het schoolse ritme kan ook zorgen voor structuur en afleiding

Het gebruik van Bednet is flexibel. Welke vakken een leerling volgt via Bednet, en hoeveel uur per week, kan mee evolueren met wat de leerling fysiek en emotioneel aankan. Soms zal het geconcentreerd les volgen en leerstof verwerken te zwaar zijn. Maar misschien ziet de leerling het wel zitten om kort even aan te sluiten of specifieke klasmomenten mee te doen.  Ook combinaties met naar school gaan, zijn mogelijk doorheen het hele Bednet-traject. 

 

In beeld komen tijdens de les

In beeld komen, niet altijd vanzelfsprekend

Een ziekte zoals kanker verandert een kind, innerlijk en uiterlijk. Het is niet eenvoudig om opeens zonder haar, zwaar vermoeid, op moeilijke dagen of vanuit een ziekenhuiskamer zich te tonen aan de klas en deel te nemen aan het lesgebeuren. Het in beeld komen is voor heel wat Bednetters, en in het bijzonder voor tieners, een drempel.

"Een deel van de behandeling is cortisonen nemen. Toen kwamen er plots veel kilo’s bij. Ik werd er vreselijk onzeker door. De eerste keer Bednet na 2 maanden niemand gezien te hebben, blijft voor mij een mooie maar heftige herinnering. Toen ik de camera draaide, zag ik plots de hele klas. Ik was zo blij en ontroerd. Toen de computer uitging, was ik heel emotioneel", vertelt Claudia (13 jaar).

We moedigen hen wel aan om in beeld te komen, waar nodig stap voor stap en altijd rekening houdend met wat ze zelf zien zitten. Lees onze tips over in beeld komen.

 

Kanker bespreekbaar maken

Licht je de klas in over de ziekte? Welke en hoeveel info je deelt doorheen het ziekteproces, spreek je best goed af met de leerling en ouders, en natuurlijk ook aangepast aan de leeftijd van de leerlingen.  Samen in gesprek gaan met de klasgenoten over wat de leerling doormaakt, maakt de ziekte bespreekbaar en voorkomt eventueel onbegrip. 

Vaak is het ook voor klasgenoten een eerste confrontatie met de ziekte, van zo nabij. Soms hebben ze op TV of sociale media al beelden gezien of verhalen gehoord, maar hoe gaat het dan concreet bij hun zieke vriend(in) zijn: Hoe zal die eruit zien?  Hoe moeten ze reageren? Wat mogen ze wel of niet vragen? Het is belangrijk dat ook zij weten dat ze terecht kunnen met hun vragen en zorgen. Ze leren doorheen zo’n traject heel concreet hoe ze omzichtig met hun klasgenoot kunnen omgaan. 

Tip: Samen met Kom op tegen Kanker maakte De Aanstokerij het klasspel ‘Kan’k er iets aan doen?’ om een antwoord op die vraag te bieden en kanker bespreekbaar te maken in de tweede graad basisonderwijs.

“Dat eerste moment dat Toon (10 jaar) zijn vrienden uit de klas terug zag, was zo pakkend en ontroerend. Ook de reactie van de leerlingen op Toon was hartverwarmend. Ze waren zo ongelooflijk blij. Ook al is hij virtueel aanwezig, het voelt voor ons allemaal aan als ‘echt’.” - Juf Katrijn

Terugkeer voorbereiden 

Als een leerling met kanker online de lessen mee volgt via Bednet, kunnen de klasgenoten het ziekteproces van de Bednetter een stukje mee ‘beleven’ en beter begrijpen wat hij meemaakt. Als de leerling tijdens het ziekteproces naar school komt of na een langere periode van afwezigheid terugkeert, zal hij zich sneller opnieuw thuis voelen in de klas. Bednet biedt heel wat mogelijkheden om de terugkeer naar school stap voor stap op te bouwen, op maat van wat de leerling aankan qua vermoeidheid, concentratie, leren, …

“Het Bednetten zorgde ervoor dat de terugkeer naar de klas nadien veel gemakkelijker was, zowel voor mij als voor mijn klasgenoten. Ik was precies terug van nooit weggeweest. Na mijn behandeling ben ik nog een periode halftijds naar school gegaan. Ik combineerde de eerste weken les op school met les via Bednet. Zo kon ik de belangrijkste lessen meepikken en toch genoeg rust in mijn week inbouwen", zegt Anke (20 jaar).

Lees meer over de terugkeer naar school.

Bednet voor leerlingen met kanker?

  • Bednet is mogelijk vanaf 5 jaar (3de kleuterklas) 
  • De leerling kan Bednet gebruiken van thuis en/of het ziekenhuis. Ook Bednet combineren met naar school is zeker mogelijk.
  • De werking van Bednet is volledig gratis voor school én gezin.
  • De school, de ouders maar ook de ziekenhuisschool kunnen Bednet aanvragen.
  • Bednet is mogelijk in combinatie met TOAH, les in de ziekenhuisschool en/of ondersteuning via een vrijwilliger van School & Ziekzijn. 
  • Kom op tegen kanker heeft een specifieke werking voor kinderen en jongeren. Je kan er terecht met vragen en voor info en advies. Scholen basisonderwijs vinden er o.a. ook educatieve pakketten om kanker bespreekbaar te maken. 
  • Twijfel je over het aanvragen Bednet of heb je vragen? Contacteer ons.
logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be