Je bent hier:

U bent hier

Geschiedenis

Hoe Bednet ontstond

Bednet ontstaat in 2002 als vernieuwend project in de stad Antwerpen. In 2004 richt Kathy Lindekens de vzw op, samen met enkele zeer gemotiveerde vrijwilligers.

De technologie

Het echte verhaal begint in 2007. Het Vlaams Patiëntenplatform vraagt een onderzoeksproject aan bij IMEC (toenmalige Iminds: Interdisciplinair Instituut voor Breedbandtechnologie) in samenwerking met Androme uit Diepenbeek.

  • Het doel: een oplossing zoeken om langdurig zieke kinderen via technologie weer nauw te betrekken bij hun eigen klas. 

  • Het project krijgt de naam ASCIT'Again at my School by Fostering Communication through Interactive Technologies for long term sick children'. 

  • Uit dit onderzoek ontstaat een eerste prototype van software. 

  • Een 15-tal kinderen tussen 8 en 12 jaar testen het prototype uit en staan in contact met hun klasgenoten via internet.

  • Na dit onderzoeksproject in 2008 werd de hard- en software meermaals vernieuwd om beter aan te sluiten bij  de noden van kind en klas. 

Op 1 september 2021 lanceert Bednet volledig nieuw computermateriaal. Zo wil het tegemoet komen aan de digitalisering in scholen en de nieuwe noden. Hiervoor werken we samen met partners als:

 

Mijlpaal: recht op onderwijs voor zieke leerlingen

Op 23 april 2014 wordt Bednet erkend door de overheid en verankerd in het onderwijsdecreet XXIV. ‘Synchroon internetonderwijs’ (SIO) heet dat in de taal van de overheid.

SIO is vanaf 1 september 2015 pas echt structureel verankerd in het onderwijs in de Vlaamse Gemeenschap. Langdurig en chronisch zieke kinderen hebben sinds die dag recht op Bednet. Voor Bednet is dit een grote erkenning en een mijlpaal. 

 
  • Dankzij de subsidie die de Vlaamse Regering in september 2015 toekende aan Bednet konden dat schooljaar 600 leerlingen synchroon internetonderwijs volgen (Ontdek alle cijfers). 
  • Sinds september 2016 dient het recht op SIO ook opgenomen te worden in het schoolreglement van elke school. Op die manier vinden hopelijk alle scholen en ouders van zieke kinderen de weg naar Bednet. Ook kleuters vanaf 5 jaar kunnen sindsdien een beroep doen op Bednet.

Meer informatie over het Onderwijsdecreet vind je via onderstaande links.

Bednet nu

Sinds de opstart werd Bednet al meer dan 5213 keer ingezet in 1853 Vlaamse scholen

Bednet zorgt zowel voor het ICT-platform en de hardware (bv. computer, webcam, headset, scanner/printer, …) als voor de begeleiding van het hele project.

Bednet is volledig gratis voor het kind en de betrokken school. Dit is alleen mogelijk dankzij de steun van de Vlaamse Regering, bedrijven en particulieren.

De cijfers van 2020