7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet


Bednet bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.
7.000 zieke leerlingen verbonden met hun klas: 20 jaar Bednet

Bednet, de organisatie die gratis online afstandsonderwijs organiseert voor zieke leerlingen, bestaat dit jaar 20 jaar. Doorheen die jaren heeft de organisatie meer dan 7.000 scholieren ondersteund en verbonden met hun klas.


Van pionier tot partner van de overheid 
 

Bednet werd in 2004 opgericht door Kathy Lindekens. “Bij Kom Op Tegen Kanker kwam ik veel in contact met kankerpatiënten en hun ouders. We hadden ervoor gezorgd dat de kinderen naar huis konden, maar het onderwijs was niet gevolgd.”, vertelt Kathy enthousiast. “Die kinderen zaten in een blinde vlek. Ze zaten thuis, maar hadden geen toegang tot onderwijs. Daar moest iets aan gedaan worden.”  
 
De vzw ging aankloppen bij de toenmalig minister van onderwijs en kreeg een bedrag van 50.000 euro voor hun werking. In 2007 ging de organisatie van start en volgden de eerste 31 leerlingen les via Bednet. Zij gebruikten het eerste prototype om langdurig zieke leerlingen nauw te betrekken bij hun eigen klas. “Dat waren toen nog heel zware laptops, veel aparte onderdelen en veel kabels. In de klas stond een desktop,” legt Els Janssens, eerste directeur van Bednet, uit.  

Eerste Bednet toestel in de klas

In 2014, wanneer de organisatie 10 jaar bestaat, kent Bednet een belangrijke mijlpaal. De vzw wordt erkend door de overheid en verankerd het in het onderwijsdecreet XXIV. ‘Synchroon internetonderwijs’ (SIO) heet dit in de taal van de overheid. Vanaf 1 september 2015 hebben langdurig en chronisch zieke kinderen recht op Bednet en kunnen ook tienermoeders en kleuters vanaf 5 jaar er gebruik van maken. 

Unieke meerwaarde  

Het ICT-materiaal van Bednet is uniek, omdat het steeds ontwikkeld is voor de situatie waarin één of enkele leerlingen de lessen online meevolgen, terwijl de andere leerlingen fysiek in de klas zitten. Bednet evolueerde daarbij van volledig zelf ontwikkelde en beheerde hardware en software, naar een toepassing die off the shelf onderdelen integreert tot een kwaliteitsvol, uniek systeem voor Synchroon Internetonderwijs.

“Corona heeft echt voor een omslag gezorgd,” aldus Mathieu Tallon, directeur van Bednet. “Ineens werden zowel scholen als gezinnen bekend met les volgen op afstand en kwamen er nieuwe spelers op de markt met bijpassende technologie. Wat er in die context aanwezig was, zijn we met Bednet volledig gaan benutten.”  

Huidige Bednet-set in de klas

Het resultaat mag er zijn! De huidige Bednet-set is mobiel, eenvoudig en snel op te zetten. Momenteel werkt Bednet aan een vernieuwing van de set op basis van de feedback van gebruikers. Blijven innoveren zodat echt alle kinderen gebruik kunnen maken van Bednet, is erg belangrijk voor de organisatie.  

Bednet team

Bednet-gebruikers staan er niet alleen voor


Bednet heeft een team van trajectbegeleiders die zowel school als gezin bijstaan, rond les volgen en geven via Bednet, doorheen heel het Bednet-traject. Daarnaast staat het helpdeskteam van Bednet elke dag tijdens de schooluren klaar om onmiddellijk vragen te beantwoorden. Dat kan via telefoon, mail én chat op website en de software.

“Ik vond het een aangename ervaring om met Bednet te werken. Het materiaal werkt goed en is makkelijk te gebruiken. Ik kreeg ook veel informatie over de werking en met vragen werden we onmiddellijk geholpen,” vertelt een leerkracht secundair onderwijs.

7.000 leerlingen verbonden met de klas 

Sinds de opstart heeft Bednet intussen al meer dan 7.000 afwezige leerlingen in scholen in Vlaanderen en Brussel verbonden met hun klas, in alle onderwijsnetten en alle mogelijke onderwijsrichtingen. Aanvankelijk werd Bednet voornamelijk ingezet voor leerlingen met kanker. Doorheen de jaren nam de verscheidenheid in ziektebeelden toe.

Dit jaar zit Bednet aan een recordaantal van 1.734 leerlingen die les volgen via hun materiaal. Er is een opvallend grote stijging van leerlingen die Bednet aanvragen omwille van psychische problemen, vooral in het secundair onderwijs. Toch zijn er veel zieke leerlingen die de weg naar Bednet nog niet vinden. Recent onderzoek van IDEA consult toont aan dat elk schooljaar ongeveer 8.000 leerlingen meer dan een vierde van hun schooldagen missen door ziekte.  

Bednet viert zijn 20-jarig bestaan op 8 november in het Vlaams Parlement. Hier blikt de organisatie terug op de voorbije 20 jaar, maar laat vooral gebruikers en  experten uit het onderwijs- en jongerenveld aan het woord.

Samen met het hele netwerk rond zieke kinderen wil Bednet op 8 november nadenken over uitdagingen en de toekomst. 

Bekijk enkele video's rond 20 jaar Bednet

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be