Je bent hier:

U bent hier

Romy studeert af

Bednet is een oplossing voor chronisch zieke leerlingen zoals Romy, leerling aan het KA Zelzate. In juni 2017 studeert ze af. In totaal zal ze 2,5 jaar gebruik gemaakt hebben van Bednet.  Ze kon maar halve dagen naar school door haar ziekte Sclerodermie, een auto-immuunziekte. Tijdens de opnameperiodes in het ziekenhuis kwamen er soms leerkrachten van de ziekenhuisschool langs. Af en toe kwam er eens een leerkracht aan huis voor extra uitleg maar door Bednet was dit niet vaak nodig. Romy spreidde haar 5de en 6de jaar secundair over 3 jaar. 

Romy staat nu voor de examens, net als duizenden andere Vlaamse jongeren. Een kort interview:

Ben je er klaar voor?

Dankzij Bednet heb ik bijna geen leerstof gemist en zie ik de examens helemaal zitten.

Leg je de examens op school af of doe je dit van thuis uit, via het Bednet-systeem?

Ik heb een aangepast examenrooster waardoor ik maar twee examens in een week heb. Ik maak dus alle examens mee op school. Het is gemakkelijker om naar school te gaan omdat je dan nog vragen kan stellen. Als dat niet zou lukken kan het via Bednet. Zo kan je bij een mindere dag toch het examen afleggen en moet je het niet uistellen naar augustus. 

Word je strenger gecontroleerd als je examens of toetsen aflegt via Bednet? 

Ik maak regelmatig toetsen via het Bednet-systeem. Hierbij merk ik dat sommige leerkrachten extra naar mij kijken om te zien of ik niet spiek. Het spieken is wel gemakkelijker via Bednet maar het is ook een kwestie van vertrouwen hebben in de leerling. Ikzelf heb dit nooit geprobeerd en krijg altijd het vertrouwen.

Krijg je een aangepaste behandeling tijdens de examens of niet?

Mijn derde graad is opgesplitst in drie jaar. Hierdoor heb ik maar een paar vakken per jaar en heb ik dus maar vijf examens. Deze zijn verspreid over drie weken. Ik krijg dus meer tijd om te studeren aangezien ik tussendoor nog moet rusten en naar therapieën moet. Tijdens het examen krijg ik extra tijd door verminderde handmobiliteit. Moest het schrijven nog te moeilijk zijn, dan mag ik mondeling toelichten. Mijn school is heel begripvol. Het is dan ook niet voor niets de Strafste School van 2014 (MNM). 

Je studeert in juni af. Hoe heeft Bednet jou geholpen om je studies tot een goed einde te brengen? 

Zonder Bednet zou het veel moeilijker zijn geweest om mijn diploma te halen. Ik zou er veel langer over gedaan hebben of zelf geen diploma behalen. Dankzij Bednet heb ik veel meer sociaal contact gehad met de klasgenoten. Ook tijdens groepswerken werd ik erbij betrokken. Ik maakte echt deel uit van een klas.

Wat brengt de toekomst?

In september start ik aan mijn studie Sociaal Werk op de Hogeschool. Deze ga ik ook moeten opsplitsen in meerdere jaren. Ik zou later graag mensen met verschillende noden willen helpen. Door mijn eigen beperking weet ik dat het niet altijd even evident is om de nodige ondersteuning en begeleiding te krijgen. Ik wil nog even toevoegen dat het jammer is dat ik daar geen Bednet kan volgen. Ik denk dat dit veel studenten zou helpen! 

Romy's klas nam deel aan de fotowedstrijd van de Nationale Pyjamadag. Ze behaalden de 2de prijs met hun klasfoto in pyjama.  Eva Mouton maakte onderstaand portret van Romy's klasgroep, een leuke herinnering!