Mama Els: “Corona is zwaar voor kinderen met astma."

 

 

Lars (9 jaar) is geboren met astma. Els, zijn mama, weet precies hoe dat is want ze leeft zelf ook met de ziekte. Sinds corona volgen Lars en zijn zus Jill de les via Bednet. Dat weegt soms zwaar op hen, want ze missen hun klas wel. Els vertelt hoe is het om met astma te leven in coronatijd.

 

Meer dan een jaar les via Bednet

“Lars heeft al sinds zijn geboorte overgevoelige bovenste luchtwegen, astma en zware reflux. Hoewel hij doorheen het jaar wel af en toe ziek was, kon hij wel naar school. 

In 2020 gooide corona alles om. Door besmettingsgevaar moest Lars thuisblijven. Zijn juffen van vorig schooljaar hebben ons over Bednet verteld en ons geholpen met de aanvraag. Sinds de krokusvakantie in 2020 volgt hij dus online de les. In de voormiddag volgt hij Bednet en in de namiddag ben ik zijn juf. Ook zijn zus, Jill, is thuisgebleven om Lars te beschermen. Zij is in september opnieuw fysiek naar school gegaan, maar toen de besmettingen stegen is ze sinds oktober terug thuis en volgt zij dus ook Bednet”.

Bednet betekent heel veel voor Lars: contact met zijn vriendjes, school, juffen… Door Bednet hoort hij er nog steeds bij. Hij kan zo alles zien, horen, leren… Maar ook eens zot doen en spelletjes spelen met zijn vriendjes.”

 

Lars vraagt om terug naar school te gaan 

“Lars heeft het altijd goed kunnen plaatsen en begreep ook dat hij minder kon dan andere kinderen. Hij heeft ook inspanningsastma en voelt natuurlijk dat het soms minder goed gaat. Zijn klasgenoten merken dat wel en begrijpen het heel goed. De juffen hebben het vorig jaar uitgelegd en Lars heeft er zelf over mogen vertellen. Hij voelt zich goed in de klas en is echt een vrolijk kind. Maar nu, na meer dan een jaar, begint het wel heel zwaar door te wegen. Ik merk dat corona zwaar is voor kinderen met astma. Lars vraagt steeds vaker om terug naar school te gaan. Hij begint zijn vriendjes enorm te missen en wordt er soms verdrietig van. Daarom gaat Lars morgen mee met de klas wandelen, met mondmasker en de nodige afstand. Ik hoop dat corona snel voorbij is zodat de kinderen terug naar school kunnen.” 

 

Parttime juf mama

“Voor mij betekent Bednet een enorme ontlasting. Het heeft de situatie draaglijker gemaakt voor iedereen. Ook voor mij, dankzij Bednet kan ik in de voormiddag soms toch met de hond gaan wandelen. Dan kan ik mijn hoofd leegmaken en terug positiever blijven op moeilijke momenten.” 

Mocht Bednet er niet zijn zou ik volledig instaan voor de opleiding van Lars. Ik ben toch liever parttime “juf mama”. Veel ouders weten door corona hoe het is om de kinderen steeds bezig te houden. Voor andere ouders wiens kinderen online les volgen heeft Els nog een tip: “Ik laat de kinderen op hun kamer Bednet volgen en laat hen ook zelf problemen oplossen die ze ondervinden, zo worden ze zelfstandiger. Maar als ze nood hebben aan hulp of een luisterend oor dan laat ik hen ventileren en zoek ik mee naar oplossingen. Wij doen hier thuis ook alles met veel humor, er wordt hier veel gelachen. Eens goed lachen en mijn kinderen knuffelen kan de dag goed maken.”

 

Leven met astma 

“Lars heeft al astma sinds zijn geboorte. Na vijf jaar dikwijls dag en nacht aerosollen werd het beter en konden we al een keertje doorslapen, want de medicatie begon ook steeds meer op punt te staan.”

“We hebben snel leren leven met astma in ons gezin. Ik heb zelf ook astma. Uiteindelijk ga ik gewoon nooit de deur uit zonder medicatie en als ik het toch vergeet, altijd terug rijden. Bij elk telefoontje van het school, dadelijk in de auto springen om Lars te gaan halen. Ik ben heel dankbaar dat mijn werkgever hiervoor begrip heeft. Astma heeft dus wel een invloed op ons leven, maar ik vind het ondertussen de normale gang van zaken.”