Je bent hier:

U bent hier

Altijd pijn, toch in de klas

Jade is 12 jaar. Ze  lijdt aan reuma en aan het syndroom van Ehlers-Danlos (EDS). Haar bindweefsel werkt niet goed en haar gewrichten zijn daardoor ongewoon rekbaar. Ze noemen het weleens de circusziekte. Jade heeft dagelijks felle pijnen in alle gewrichten van haar lichaam. "Een kloppend gevoel", omschrijft Jade het. "Alsof er met duizenden hamers op je gewrichten wordt geslagen. Dat kloppend gevoel is altijd aanwezig. De pijn beheerst mijn leven." In Het Laatste Nieuws doet Jade haar verhaal: 

"Naar school gaan is dus niet evident voor haar. "Je raakt gewoon heel snel uitgeput. Door het opletten en het schrijven. Vooral mijn nachten zijn een hel. Soms krijg ik een opstoot en doet alles zo veel pijn dat ik niet meer zelfstandig uit mijn bed geraak. Het vorige schooljaar heb ik een goede drie maanden verbleven in een zeepreventorium. Daar kreeg ik revalidatie en wat les. Maar ondanks mijn afwezigheid op school was ik wel geslaagd voor mijn eindtoetsen en mocht ik overgaan naar het middelbaar.

Nu zit Jade in het eerste jaar Wetenschappen-Techniek in Middenschool Den Brandt. Ze weet dat ze voor een serieuze uitdaging staat. "Ik ga proberen om iedere dag twee uur naar school te gaan. Net als vorig schooljaar. Alleen komt daar nu nog iedere dag een of twee uur Bednet bij. Daarmee kan ik de lessen van thuis volgen, via een webcam die in de klas staat. Het gaat een zwaar jaar worden. Ik ga niet alleen vaker les krijgen, de leerstof zal ook een pak moeilijker zijn. Maar ik zie het wel zitten. Als ik het op mijn manier en mijn tempo kan doen, moet het lukken."

Lees hier het volledige artikel.

Jade neemt deel aan een nieuw programma met Cath Luyten, pas in 2017 te zien op Eén. Ze hoopt tegen dan elke dag naar school te kunnen gaan. Bekijk het filmpje hier: