"Zoek een droom om voor te vechten!" - Sofie

"Zoek een droom om voor te vechten!" - Sofie

Sofie maakte gebruik van Bednet tijdens haar secundair onderwijs. Nu gaat ze voor een carrière in de mode.
Stel je voor: je hele middelbaar lang, in je eentje, achter de webcam, thuis les volgen via Bednet. Zo was het voor Sofie (19). Geboren met een ernstige hartafwijking, studeerde ze, na 5 jaar Bednetten, in 2018 glansrijk af. Sofie gaat nu voor carrière in de mode. Fashionista's, een influencer om in het oog te houden: check de galerij onderaan dit artikel.

Afleiding

“Jij hebt geluk dat je niet naar school moet” zeiden mijn klasgenoten. Maar ik wilde juist wél die lessen volgen, zodat ik niet moest blijven zitten. Dankzij Bednet en de leerkracht aan huis (TOAH) had ik het gevoel dat ik echt vooruitgang boekte, dat ik verder ging met mijn leven desondanks de ziekte. Les volgen via Bednet was een goede afleiding. Dagenlang in je bed liggen, niets te doen hebben,... vreselijk. Dan ben je zo blij leeftijdsgenoten te zien en horen via Bednet.

Vecht voor je droom

Als je ziek bent is het extra belangrijk om een droom te hebben om voor te vechten.  Voor mij was dat mode gaan studeren in Londen. Daar ben ik volledig voor gegaan. Als ik de kine of de les eens niet zag zitten, zei ik tegen mezelf: ‘Komaan Sofie, je moet daar in Londen geraken!’ Het gaf mij kracht en doorzettingsvermogen. Het sleurde mij door de moeilijke dagen. Het gaf me een doel, iets om naartoe te leven. En zo haalde ik mijn diploma secundair.

Droom on hold

Ik slaagde wel in het middelbaar maar ik weet nu dat de droom van Londen niet haalbaar is. Zelfs verdere studies in België zijn nu nog niet mogelijk: bij een mode-academie kreeg ik niet eens de kans om deel te nemen aan het ingangsexamen. De opleiding zou te zwaar zijn voor iemand met een zwak hart zoals ik. Het was de zwaarste opdoffer die ik ooit heb moeten verwerken. Ik besloot halftijds een specialisatiejaar mode secundair-na-secundair te volgen in de Ursulinen Mechelen. Maar ook hier liet mijn zwak hart het niet toe om halve dagen naar school te gaan en de opleiding bestond uit teveel doe-vakken voor Bednet.  

Opgeven? Nooit!

Ik geef niet op. Om bezig te blijven en wat bij te leren volg ik momenteel op eigen tempo een online modecursus. Verder deel ik mijn passie voor mode op mijn eigen blog en ik post regelmatig mijn creaties op Instagram. Mijn grote voorbeeld is Coco Chanel en verder haal ik inspiratie uit Instagram-profielen van merken en influencers.  

Lief gevonden via internet

Ik ben blij dat mijn vriend mij door dik en dun steunt. We zijn nu 2 jaar samen. Ik heb hem leren kennen via internet. Als je niet veel buiten komt en geen grote sociale kring hebt, is dat een van de enige opties (lacht). Hij gaat er fantastisch mee om. Hij begrijpt mij heel goed en zorgt goed voor mij. Binnenkort ga ik met hem samenwonen in een appartementje boven de opslagboxen van mijn opa. 

Ik wil nog geen nieuw hart!

Nu is een harttransplantatie de enige oplossing maar dat wil ik niet. Het klinkt misschien gek maar ik heb een emotionele band met mijn hart. Mijn hart zorgt al 19 jaar voor mij, ook al is het ziek, het klopt nog. Het is zoals mijn mama. Ze heeft alles gedaan voor mij wat ze kon en dan zou ik nu ineens een betere mama vinden en zeggen: ‘Dag mama, ik pak die nieuwe mama’. Dat vind ik raar. Ik hou liever mijn eigen gerief. Het is niet levensbedreigend op dit moment.

Klein geluk

Ik kan niet veel meer maar genoeg naar mijn normen. Ik moet rusten na een aantal uren naaien. Ik kan wat kleine dingen doen, maar het is beter dan niets. Voor sommigen is niet kunnen zwemmen vreselijk erg, ik vind het pas erg als niet meer uit bed geraak. Ik blijf hopen op een andere medische oplossing. En dat ik nadien voluit voor mijn droom kan gaan.

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story