“Probeer een klik te maken in je hoofd, want het is geen vakantie.” - Kyana

“Probeer een klik te maken in je hoofd, want het is geen vakantie.” - Kyana

Bednet in coronatijd
Door de coronamaatregelen is iedereen een beetje Bednetter. Elke leerling zit nu thuis in lockdown en werkt voor school of volgt les op afstand. Voor onze Bednetters is dit niet nieuw. Ze willen iedereen dan ook inspireren met tips als quarantaine-experts in deze moeilijke tijd.

Kyana is 16 jaar oud en zit op Mariagaard Wetteren. Ze praat over 3 thema’s die iedereen nu bezighouden (gezondheid, onderwijs en vriendschap).

Gezondheid

Ik heb een combinatie van allerlei ziektebeelden (diabetes type 1, epilepsie, nierziekte en hartritmestoornissen). Toen het coronavirus voor het eerst in het nieuws kwam, sprak men over een uitbraak in China, ver van ons bed. Ik maakte mij op dat moment ook geen zorgen. Maar na een tijdje waren we er zeker van dat het virus snel naar België zou komen. En inderdaad, de situatie verergerde snel. Zo’n twee weken voor de quarantaine kreeg ik een mail van mijn dokter. Hij gaf mij het strenge advies om met mijn problematiek en medicatie binnen te blijven. Zelfs naar het ziekenhuis gaan, ging niet meer door. Toen begon ik wel bang te worden, want ik kan wel écht serieus ziek worden. Ondertussen zit ik al langer dan vier weken binnen. Ons gezin is heel voorzichtig. Ik hoop echt dat ik geen corona zal krijgen. Na de corona periode gaan we met de school en mijn artsen overleggen wat we best doen volgend schooljaar. We horen vaak in het nieuws dat het virus in de winter terug kan opduiken. Voor mijn veiligheid bekijken we dus of ik niet langer gebruik kan maken van Bednet. 

Onderwijs

In het zesde leerjaar heb ik al eens met Bednet gewerkt, maar toen werd ik beter en kon ik terug fysiek naar school gaan. Sinds januari volgde ik de les weer van thuis uit via Bednet. Ik volg dit schooljaar een specifiek leerplan en een gemakkelijk leertraject om toch nog door mijn jaar te geraken. Maar Bednet staat nu on hold want er zijn geen lessen meer in de klas.

In tegenstelling tot de meeste kinderen en jongeren ben ik het al een beetje gewoon om thuis zelfstandig te werken. Maar dit is toch heel anders, want alle lessen zijn vervangen door taken. Voor mij zijn sommige lessen zoals Engels bijvoorbeeld, weggevallen maar mijn Engels gaat nu wel heel hard achteruit. Soms probeer ik thuis een beetje Engels te praten, maar dat is toch heel anders. De Paasexamens zijn ook geannuleerd, maar we krijgen wel veel taken in de plaats. Voor de examens in juni wordt het nog even afwachten. Momenteel is het een rustige week qua taken. Dan probeer ik zelfs de taken te doen van de vakken die ik eigenlijk niet moet volgen. Zoals Engels nu. Ik ben mijn school Mariagaard Wetteren wel heel dankbaar voor alles wat ze voor mij doen. Ze organiseerden bv een online klasgesprek. 

Mijn ultieme lockdowntip? Probeer zeker om een klik te maken in je hoofd. Het is geen vakantie, al voelt dat wel zo aan. Ik merk dat bij mijn klasgenoten. Ik weet dat het moeilijk is om jezelf de discipline op te leggen om voor school te werken als je thuis zit. Want als je ziek bent, ben je in feite niet verplicht om onderwijs te volgen. Toch volg ik al een hele tijd les via Bednet, terwijl het helemaal niet moet. Mijn tip: Hou je taken en leerstof goed bij, anders wordt het wat veel op het einde van het jaar. Met mijn ziekte kan ik later zeker gaan werken, maar dan moet ik wel een diploma hebben natuurlijk. Het is niet altijd gemakkelijk, maar ik wil er hard voor werken. Dat motiveert mij nu extra. 

Vriendschap

Voor het coronavirus zat ik veel thuis, maar had ik Bednet om mijn vrienden en klasgenoten terug te zien. Nu iedereen thuis zit en ik ook geen Bednet kan gebruiken, zie ik veel van mijn klasgenoten niet meer. Mijn sociaal contact is door het coronavirus wel echt achteruit gegaan. Via Bednet voelde ik mij nog verbonden met mijn klas. Nu valt dat volledig weg.  Maar eenzaam voel ik mij niet. Mijn vriendinnen zie en hoor ik af en toe door te video chatten en bellen. Ik ben hen dankbaar om er steeds voor mij te zijn. Ik verveel mij ook geen minuut in ons gezin. We houden ons bezig met gezelschapsspelletjes, puzzels en zijn graag creatief bezig.

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story