"Plots weet je wie je echte vrienden zijn" - Yara

"Plots weet je wie je echte vrienden zijn" - Yara

Yara Waegemans (18) uit Brasschaat volgde 2 schooljaren les via Bednet, toen ze moest revalideren van een beenamputatie. Nu zit ze weer in de schoolbanken, in het 5de jaar humane wetenschappen.

Schok!

Toen ik 16 jaar was, kreeg ik te horen dat ik kanker had in mijn been. Niet veel later werd mijn been geamputeerd en moest ik revalideren. Mijn wereld stond even op zijn kop. Eerst denk je niet aan school, maar dan begin je het toch te missen. In het revalidatiecentrum heb ik mijn eerste Bednet-les gehad. Twee jaar lang volgde ik zo de les in de klas mee.

"Wat doet Bednet?", vroeg Julie Van de Steen 

Op de Nationale Pyjamadag kreeg ik de kans om aan Julie Van de Steen uit te leggen hoe Bednet werkt. Ik wilde jongeren die in mijn situatie zijn, laten weten dat het bestaat. Het was een super leuk gesprek! Check it out!

In het begin een beetje awkward.

Bij de opstart kreeg ik een laptop met de software van Bednet op. Ik kon de klas zien door een camera die achteraan in het lokaal werd geplaatst en waarmee ik bijvoorbeeld kon inzoomen. Zij zagen mij via een computerscherm in de klas. Er waren ook printers aan verbonden. Als ik een test moest maken, kon de leerkracht die inscannen en doorsturen naar mijn printer. Een cool systeem vond ik. In het begin vond ik Bednet een beetje awkward. Het is natuurlijk voor iedereen wennen, maar op den duur is iedereen het gewoon en gaat het zijn gangetje. Het is natuurlijk wel anders omdat iedereen met elkaar kan communiceren, maar jij daar alleen vanachter zit.

Thuis opgesloten

Ik kan niet zeggen dat ik me ‘vrijer’ voelde omdat ik thuis zat en niet achter de strenge, typische schoolbanken. Ik voelde me eerder gevangen omdat mijn klasgenoten naar de speelplaats konden en met elkaar konden praten. Voor mij was dat iets lastiger. School is niet leuk, maar je wilt wel naar school als het niet kan. 

Een aangepast schoolschema

De school besliste welke vakken belangrijk waren en gevolgd moesten worden via Bednet. Ik heb gedragswetenschappen, cultuurwetenschappen en Nederlands via Bednet gevolgd. Van sommige vakken kreeg ik ook thuis les. Ik probeerde alle testen mee te doen. Ook groepswerken en spreekbeurten, maar die moest ik niet zelf presenteren voor de klas. Het tweede jaar combineerde ik alles met af en toe naar school gaan. Ik had een vrij druk schema, maar ik kreeg ook genoeg vrije tijd om te rusten. Door heel de situatie heb ik mijn vijfde jaar moeten opsplitsen, dus ik dubbelde mijn vijfde jaar en had ook al enkele vakken uit het zesde, wat leuk was want dan zat ik terug even bij mijn ‘oude’ klas.’ 

Echte vrienden

‘Ik had natuurlijk minder en minder contact met mijn vrienden, maar de vrienden die me toen zijn blijven opzoeken, zijn de vrienden waar ik nog steeds mee bevriend ben.  Zij hielden me op de hoogte van wat er allemaal op school en daarbuiten gebeurde. Ik woonde toen bij het park en daar gingen we soms naartoe om er toch even op uit te zijn. Ik merkte op de duur wie er moeite deed om me te blijven zien, ook al moest ik vaak zeggen dat ik niet kon. Door zo’n gebeurtenis weet je plots wie je echte vrienden zijn. 

Terug naar school na Bednet

Het voelde dan ook heel goed om na een lange tijd terug in een ‘echte’ klas te zitten. Ik voelde me al meer een gewone student in de plaats van ‘dat meisje van Bednet’. Dat was voor mij heel belangrijk. Ik ben Bednet heel dankbaar, maar ben toch opgelucht dat ik het niet meer nodig heb. Hierna nog 1 jaar en dan kan ik gaan studeren. Door wat er met mij gebeurd is de afgelopen jaren, wil ik graag iets in de zorg doen, al weet ik nog niet precies wat. Ik heb nog even tijd om dat te bedenken.

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story