"Nooit gedacht dat ik op kot kon gaan" - Liesse

"Nooit gedacht dat ik op kot kon gaan" - Liesse

Liesse, een van de allereerste kinderen die les volgde via Bednet omwille van scoliose operatie..
Liesse (22) was een van de allereerste jongeren die les volgde via Bednet, 10 jaar geleden. Ze onderging een grote scoliose operatie en kon daardoor lange tijd niet naar school. Momenteel gaat ze naar haar tweede master Psychologie Theorie en Onderzoek aan de KULeuven. Wegens haar rolstoel is ze er ingeschreven als 'studente met een beperking'.

Ik had een spierziekte en mijn rug groeide scheef als kind. In het begin van het eerste middelbaar werd ik zwaar verkouden. Maar de verkoudheid werd een longontsteking en verergerde. Mijn scheve rug duwde blijkbaar tegen mijn longpijp en daardoor moesten ze mijn rug vastzetten. Een grote scoliose operatie volgde. De periode voor en na de operatie gebruikte ik Bednet om toch bij de lessen te blijven.

Niet dubbelen

Mijn eerste middelbaar startte ik in een nieuwe school waar ik niemand kende. Ik was nogal verlegen en door mijn lange afwezigheid had ik niet echt de kans om vrienden te maken. En Bednet is heel goed om je lessen te onderhouden, maar om het is niet zo evident om langs die weg nieuwe vrienden te maken… In mijn tijd waren de mogelijkheden van Bednet ook nog heel beperkt. Als ik zie wat het Bednet-systeem nu allemaal kan! Maar ik was zo blij dat ik mijn jaar kon afmaken en niet moest dubbelen. Dat vond ik goed aan Bednet.

Verder studeren aan de KULeuven

Na het middelbaar ging ik verder studeren aan de KULeuven. Ik kwam er toe als student ‘met een beperking’. De KULeuven heeft een zorgcoördinator die een of twee faculteiten covert en alle jongeren met een beperking helpt. De zorgcoördinator is je eerste aanspreekpunt. Soms moet ik er wel eens zelf achter zitten, maar op zich valt dat wel goed mee.

De KULeuven doet wel veel moeite om mensen met een beperking te helpen, de intentie en de faciliteiten zijn er en het studeren aan de KULeuven verloopt vlot. Je ziet dat ze verschillende oplossingen bedenken om mensen met een beperking zo goed mogelijk te helpen.

Als ik toch een minpuntje moet geven, is het gewoon het communiceren over de toegankelijkheid van de lokalen. maar ik kan me wel inbeelden dat het niet gemakkelijk is om alles toegankelijk te maken. Het kost namelijk veel geld en tijd om oude gebouwen te vernieuwen.

Liesse maakte gebruik van Bednet na een scoliose operatie

Ik ben niet 'anders' voor mijn kotgenoten

Het kot waar ik zit, is eigenlijk ook van de KULeuven en dit is het béste ooit. Omkaderd wonen, heet het, een top-initiatief van de KULeuven. Voor mij is dit een heel grote verrijking geweest. Dat klinkt heel stom, want ik heb echt altijd vrienden gehad, maar gewoon het feit al dat ik op kot kon gaan. De mensen die hier zitten, zijn ook mijn beste vrienden. Ook mijn lief heb ik hier leren kennen. Dat is gewoon ongelooflijk. Mijn kotgenoten doen ook allemaal normaal tegen mij. Ze zien mij niet als ‘anders’.

Wat na de KULeuven?

Mijn toekomst is een zwart gat. Ik heb echt geen idee wat ik wil doen. Vroeger wou ik graag in Gasthuisberg gaan werken als een soort ervaringsdeskundige. Maar nu denk ik eerder aan een job in de academische wereld of bij de KULeuven. Maar ik weet niet of ik dat ga kunnen en full-time zal geen optie zijn, denk ik. 

Afstuderen betekent: weggaan uit je kot. Dan moet ik terug thuis gaan wonen - wat ik eigenlijk niet echt zie zitten - of ik moet ergens anders gaan wonen, wat dan weer niet evident is in mijn situatie. Dan moet ik tegelijkertijd ook nog een job hebben, wat dan ook weer nieuw is. Ik hoop dan ook dat het aanblijft met mijn lief. Hij gaat nu afstuderen en een jaar alleen wonen, dus ik hoop dat ik het jaar daarna bij hem kan gaan wonen. Ik studeer dan nog wel, maar dan kan ik er toch al aan wennen. Ik doe tegen dan ook stage, dus dan kan ik me al aanpassen aan het werkleven. We zien wel.

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story