“Maak je geen zorgen als school niet loopt zoals je hoopt." - Hélène

“Maak je geen zorgen als school niet loopt zoals je hoopt." - Hélène

Vandaag is iedereen een beetje Bednetter. Elke leerling zit nu thuis in lockdown en werkt voor school of volgt les op afstand. Voor onze Bednetters is dit niet nieuw. Ze willen iedereen dan ook inspireren met tips als quarantaine-experts in deze moeilijke tijd.

Hélène is 18 jaar, volgt STW aan campus Sint-Willebrord-H.Familie in Berchem en kan vaak niet naar school door maag-darmproblemen. Thuis zitten is niet nieuw voor haar. Hoe gaat zij om met les volgen en vriendschap onderhouden op afstand?

Gezondheid

Twee jaar geleden kreeg ik last aan mijn maag en darmen. De pijn is heel vermoeiend en zorgt ervoor dat ik minder eet. Ik verlies ook gewicht zonder dat ik dat eigenlijk wil. De dokters weten niet wat ik heb. Ze doen hun best om te achterhalen wat er aan de hand is,  maar momenteel is er niet veel vooruitgang. Ik krijg medicatie tegen de pijn, maar er is geen zekerheid of dit mij beter gaat maken. Ik blijf positief en zie wel wat de toekomst gaat brengen. Al hoop ik op goede dingen en meer duidelijkheid. Ik wil graag weten wat ik heb. Dan kan ik de gepaste medicatie krijgen en mij beter voelen. 

Ik maak me niet echt zorgen om het coronavirus te krijgen. Ik word wel sneller ziek, maar mijn familie en ik houden ons redelijk strikt aan de quarantaineregels. We blijven het meeste van de tijd binnen. 

Mijn afspraken in het ziekenhuis zijn allemaal verzet. Zo stond er een slaaponderzoek op de planning, maar dat gaat niet meer door omdat ze bedden nodig hebben voor de coronapatiënten. Ook mijn kiné afspraken gaan niet meer door. Ik vind het enerzijds lastig dat alles is afgelast. Vooral de kiné afspraken, want die namen een deel van mijn pijn weg. Nu ik niet meer kan gaan, blijft alle pijn aanwezig. Aan de andere kant geeft het mij wel de tijd om tot rust te komen. Ik heb veel bloedonderzoeken achter de rug en dat vraagt veel energie. Mijn afspraken staan nu allemaal gepland rond dezelfde periode. Als corona voorbij zal ik snel mijn medische achterstand kunnen inhalen. 

Ik heb het gevoel dat mijn klasgenoten mij beter begrijpen nu ze in een soortgelijke situatie zitten. Iedereen zit thuis, volgt les op afstand en mag niet naar buiten. Voor de coronacrisis mocht ik wel naar buiten, maar had ik daar nooit energie voor. Ik bleef altijd binnen en verveelde mij heel hard. Om de verveling tegen te gaan doe ik vooral zaken die ik leuk vind of die ik graag wil bijleren. Nu leer ik bijvoorbeeld gitaar spelen. Ik ben thuis ook al bezig geweest met tekenen, leren editten, muziek spelen … Dan zoek ik Youtube filmpjes en tutorials op en leer ik het mezelf. Zo hou ik mij goed bezig en denk ik er niet altijd aan dat ik ziek ben of dat ik geen les kan volgen. Doe iets thuis dat je blij maakt om te vergeten dat je niet naar buiten mag. Het kan echt je gedachten verzetten.

Onderwijs

In november werd ik ziek. Ik dacht dat ik snel terug naar school kon gaan, maar die week werd een maand en die maand werd verdubbeld. Ik miste school, mijn leerkrachten en mijn medeleerlingen. Ik was bang dat ik mijn jaar niet meer kon halen. Toen ben ik beginnen denken aan de mogelijkheden om les te volgen voor als ik mij beter zou voelen. Bednet kwam al snel in mijn gedachten, want een van mijn vriendinnen heeft haar lessen vorig jaar via Bednet gevolgd en ze was heel positief. 

In januari voelde ik mij beter en ben ik gestart met Bednet. Ik was het zat om mij slecht te voelen en zo weinig afleiding te hebben. Ik keek er heel hard naar uit om mijn klasgenoten terug te zien en om gewoon terug les te volgen. Bednet geeft mij het gevoel dat ik mee kan met de rest en dat vind ik super. In het begin was ik wat hard voor mezelf. Ik wou kost wat kost mijn jaar halen ook al was ik ziek. Ik maakte mij druk dat niet alles liep zoals gehoopt. Sinds kort heb ik het nieuws gekregen dat ik mijn jaar niet meer kan halen tenzij ik alle leerstof en examens in augustus doe. Dat laatste is niet echt haalbaar. Ik heb daarom gekozen om mijn schooljaar af te maken in twee jaar. Ook al wou mijn hart het graag in één jaar doen. Mijn verstand zei neen. Het was een realistische keuze die ik moest maken, maar in het begin moeilijk te accepteren. Je wilt gewoon heel graag afstuderen met je klasgenoten en dat gaat nu niet meer. Mijn tip: maak je geen zorgen als school nu niet loopt zoals je hoopt. Het is een uitzonderlijke situatie. 

Voor de paasvakantie kregen we taken opgelegd. De klas kreeg geen online les, ik wel. Omdat ik bepaalde lessen nog moest inhalen. Toen hebben mijn klastitularis en ik ook gesproken over hoe mijn klas zich voelt: Ik merkte namelijk dat mijn klasgenoten echt gestrest zijn. Het werd allemaal wat teveel, de stress en de taken. Iedereen is bang om te blijven zitten. Ze zijn ongerust. Vals nieuws en echt nieuws wordt gedeeld in onze klaschat, wat iedereen nog meer gestresseerd maakt. Mijn klastitularis heeft daarom een bericht gestuurd om heel de klas gerust te stellen. Met goede punten gaat niemand blijven zitten. 

Nu de paasvakantie is afgelopen krijgen we online les op Smartschool Live, maar dat is niet altijd even handig. Iedereen kan elkaar horen, maar niet zien als de leerkracht het scherm niet deelt. Ook het internet is niet bij iedereen even sterk. Het scherm hapert vaak en de stem van de leerkracht durft wel eens wegvallen. Er wordt veel herhaald op die manier. Dat klinkt niet zo erg, maar soms is dat wel lastig. Bij Bednet kan er ook wel eens iets mislopen, alleen is dit probleem veel sneller opgelost door de helpdesk. De klas heeft ook meteen door dat er een probleem is. Bij Smartschool Live merkt alleen de leerkracht dit op, maar soms is die zo druk bezig met uitleggen dat je uiteindelijk veel uitleg hebt gemist. Bij Smartschool Live valt de les niet stil. Bij Bednet valt de les stil, het probleem wordt opgelost en de les gaat verder. Je hebt niets gemist.

Vriendschap

Toen ik niet naar school kon gaan, is het contact met mijn klasgenoten hard geminderd. Ze hadden huiswerk, taken en testen en ik sliep bijna heel de dag. Het was moeilijk om contact te houden, maar ze vroegen altijd wel hoe het met mij ging. Mijn gsm en sociale media heb ik voor lange tijd links laten liggen zodat ik aandacht aan mezelf kon besteden. Nu nog steeds ben ik niet op alle sociale media platformen aanwezig omdat ik dat eigenlijk niet nodig heb. 

Door Bednet te gebruiken sta ik meer in contact met mijn klas. Door de quarantaine is er zelfs meer communicatie tussen iedereen. We helpen elkaar door samen taken te maken en uitleg aan elkaar te vragen. We hebben een Skypegroep aangemaakt om elkaar te kunnen horen en sturen vaak berichtjes in Whatsapp. Tijdens de paasvakantie kon iedereen wat tot rust komen. Het was geen school dus de gesprekken draaide wat meer rond elkaar. We stuurden grappige memes, filmpjes en tiktoks naar elkaar. Een van mijn klasgenoten heeft onlangs gevraagd om een happy birthday filmpje te maken voor een vriendin. Zo konden we haar toch nog een leuk verjaardagsgeschenk geven. We maken er het beste van en proberen om alle platformen te gebruiken om contact te houden. 

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story