“Leer genieten van de kleine dingen in het leven.” - Nele

“Leer genieten van de kleine dingen in het leven.” - Nele

Vandaag is iedereen een beetje Bednetter. Elke leerling zit nu thuis in lockdown en werkt voor school of volgt les op afstand. Voor onze Bednetters is dit niet nieuw. Als quarantaine experts willen ze iedereen dan ook inspireren met tips over 3 thema's die iedereen bezig houden.

Nele is 18 jaar oud en heeft een stoornis in het zenuwstelsel. Door de coronacrisis is de zoektocht naar een middel om haar pijn draaglijk te maken nu even stopgezet. Ondanks alles is ze toch positief en hoopvol. Watch and learn.

Gezondheid: 

De dokters stelden vier jaar geleden vast dat ik een stoornis heb in het zenuwstelsel. Ik heb last van pijn, ik voel me vaak slecht en ik ben ook heel moe. De pijn die ik voel is altijd aanwezig, maar sommige dagen zijn beter dan andere. Op goede dagen heb ik voldoende energie om een paar uur naar school te gaan en te bellen met vriendinnen. De slechte dagen daarentegen wegen zwaar door. Dan voel ik mij heel ziek en is de pijn soms zo erg dat ik niet kan stappen. "Dat wordt je toch gewoon", zie je mensen denken, maar dat is echt niet zo.

In het begin was het niet gemakkelijk. Je ziet niet aan mij dat ik ziek ben. Ik heb dan ook écht moeten vechten tegen al het ongeloof en de opmerkingen. De maatschappij is zo hard. Mensen zien me enkel tijdens de goede momenten en denken dat alles wel goed gaat. Maar dat is daarom niet zo. Vroeger maakte ik mij daar druk in, maar dat heb ik leren loslaten. Het belangrijkste is dat de mensen die dicht bij mij staan het begrijpen. Daar haal ik kracht uit.

Nele in het ziekenhuis.

Wanneer ik denk aan de impact van corona op mijn gezondheid, weet ik dat het virus mijn situatie verder zou verknoeien. Ik zou serieus ziek zijn, mij maanden slecht voelen, maar ik ga er niet van sterven. Ik behoor niet tot een van de risicogroepen en ik kom bijna niet buiten. Ik zie mij het virus gewoon niet krijgen. Dat klinkt misschien naïef, maar ik heb genoeg zorgen. Ik wil er daarom niet te veel mee bezig zijn, maar ik begrijp dat anderen dat wel doen. Het coronavirus is verschrikkelijk en laat niemand onberoerd. Toch zijn wantoestanden niet ongewoon in de wereld. Ik hoop echt dat we binnenkort meer oog gaan hebben voor de kwetsbare groepen en landen, al gebeurt dat waarschijnlijk niet. De blik van een 18-jarige naïeveling zeker?

De quarantainetijd is nog niet voorbij en mentaal begint het coronavirus wel wat te knagen. Daarom is mijn ultieme lockdowntip aan anderen dat je echt moet leren genieten van de kleine dingen in het leven. Zeker nu in deze tijden. De quarantainetijden zijn niet makkelijk en iedereen moet veel opgeven, maar je om alles zorgen maken heeft geen nut. Dat houdt niemand vol. We moeten erdoor. Maak dus af en toe een grapje en hou de situatie luchtig als het kan. 

Ik ga blij zijn als alles terug is zoals het hoort, want Ik merk dat ik nood heb aan hoop. De afgelopen jaren zijn een ware zoektocht geweest naar iets dat mij beter kan maken. Ik verwacht geen genezing, maar iets dat de situatie meer leefbaar maakt. De zoektocht naar dit middel is tijdelijk stopgezet door het coronavirus en daar heb ik het moeilijk mee. Het zijn zware weken en ik heb nood aan een houvast, want mijn situatie is al niet ‘normaal’. Ik hoef niet nog meer abnormaliteit. Het coronavirus neemt dus wat hoop weg ook al moet je altijd hoop houden. 

Onderwijs:

Ik gebruik al drie jaar Bednet, waarvan de eerste twee jaar permanent. Ik kon gewoon niet fysiek naar school, wat me psychisch zwaar viel. Ik voelde me snel eenzaam en mijn dagen leken gevuld met leegte. Ik keek telkens uit naar Bednet, maar tegelijk zag ik hoe de wereld doorging zonder mij. Dat is écht moeilijk. Ik ben Bednet zo dankbaar voor hun bestaan, maar ik ben nog blijer dat ik in staat ben om terug enkele uurtjes naar school te gaan. Als Bednetter wil je het liefst van al een beetje ‘normaal’ zijn. School wordt iets waar je naar uitkijkt. Ik vind het spijtig dat ik dat nu moet missen.

Onze school geeft ons veel huiswerk, taken én zelfs nieuwe leerstof. Ik weet me wel bezig te houden, maar het is hard werken. Ik had niet verwacht dat het veel energie en concentratie vraagt om zo veel zelfstandig te moeten werken. De situatie leert scholieren in ieder geval discipline bij. Dat kan later zeker van pas kan komen. Hoe raar de situatie voor velen is, ik kon me er snel bij neerleggen omdat ik het thuis blijven gewend ben.

Mijn tips voor anderen? Zoek naar structuur. Dat is voor iedereen anders, maar helpt je zeker vooruit. Wees ook niet te streng voor jezelf. Het is niet evident om in deze situatie te zitten, maar je staat er niet alleen voor.

Vriendschap

In deze coronatijd videochat ik elke dinsdag en zaterdag met mijn vriendinnen. We sturen elkaar berichtjes en af en toe eens een gekke foto om elkaar op te vrolijken. Het doet deugd om hen te blijven horen, ook al is dit verminderd door de quarantaine. Ik heb het gevoel dat onze band zelfs hechter is geworden omdat we in dezelfde situatie zitten. We groeien meer naar elkaar toe ook al zijn we ver weg van elkaar. Ons contact is minder, maar de gesprekken dieper en eerlijker.

Wat me het meest gaat bijblijven na deze quarantaine? Het moment dat ik eerlijk mijn gevoelens kon uiten en de warmte en het begrip dat ik hiervoor in de plaats kreeg. Dat gevoel was onbeschrijfelijk. Ik heb echt geluk met mijn vriendinnen.

Nele en haar klas

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story