“Ik volg echt graag de les om het ziek zijn even te vergeten.” - Arno

“Ik volg echt graag de les om het ziek zijn even te vergeten.” - Arno

Vandaag is iedereen een beetje Bednetter. Elke leerling zit nu thuis in lockdown en werkt voor school of volgt les op afstand. Voor onze Bednetters is dit niet nieuw. Ze willen iedereen dan ook inspireren met tips als quarantaine-experts in deze moeilijke tijd.

Arno is 16 jaar, volgt Houtbewerking aan Don Bosco BuLo Halle en lijdt aan mucoviscidose. Hierdoor heeft hij taaie slijmen op zijn longen, een moeilijke vertering en is hij vaak geconstipeerd. Besmet worden door het virus zou bij hem fataal kunnen aflopen. Hoe gaat hij om met de angst om besmet te worden? Welke tips heeft hij om les te volgen en vriendschap te onderhouden op afstand?

Gezondheid

Ik ben wel bang om corona te krijgen. Door mijn ziekte kan de afloop enorm ernstig zijn wanneer ik het virus zou krijgen. Daarom vind ik de maatregelen zeker goed. Natuurlijk ben ik het wel al gewoon om afstand te houden van andere mensen en mijn handen vaak te wassen en te ontsmetten. Deze tijden zijn voor niemand aangenaam en het virus laat niemand onberoerd. Zelf maak ik me constant zorgen over mijn gezondheid. Mijn angst om te sterven is toch wel veel groter geworden de laatste weken. 

Wanneer ik ziek word, moet ik normaal eerst naar het mucoteam van het UZ Jette Brussel bellen om te vragen wat ik kan en mag doen. Ik hoop dat ik dus niet naar hen moet bellen de volgende weken want op dit moment wil ik echt niet in het ziekenhuis liggen. Dat zou slecht nieuws betekenen.

Om alle risico’s te vermijden blijf ik dus, net zoals de meesten gewoon thuis. Ik ga niet naar de winkel en er mag al helemaal geen bezoek binnenkomen. Iedereen is op zijn hoede thuis en dat zal nog wel even zo blijven. Gelukkig kan ik ter ontspanning altijd rekenen op mijn papa om even te gaan mountainbiken of speel ik samen met de buurjongen online PlayStation.

 

Onderwijs

Natuurlijk is het niet fijn om hele dagen thuis te zitten. Maar nu kunnen mijn klasgenoten wel eens voelen hoe het is om de les van thuis uit te volgen. Al zijn ze daar voorlopig niet allemaal even enthousiast over. We krijgen veel opdrachten doorgestuurd van de leerkrachten via mail. Ik heb nu wel meer vrije tijd en ook meer vrijheid. want ik kan zelf beslissen wanneer ik welke taak of opdracht maak. Er zijn wel minder lessen nu die ik online moet volgen, maar dat vind ik juist niet leuk. Ook voor deze coronatijd volgde ik graag de les. Om de leerstof niet te missen maar vooral ook om even het ziek zijn te vergeten. Ik wil in de toekomst echt wel mijn diploma halen. En hopelijk kan ik dan aan de slag als schrijnwerker. Daar kijk ik echt naar uit.

Vriendschap

Mijn vriendschap is nu wel hechter geworden door het coronavirus. Ik hoor mijn vrienden veel via Facebook, Messenger en Instagram. We vragen dan hoe het gaat en wat we gaan doen. Het zijn echt topvrienden. Zo hebben ze eens een taak voor mij afgewerkt toen ik afwezig was omwille van een opname in het ziekenhuis. Zo kon ik, toen ik terug naar school mocht komen, verder met de volgende opdracht. En moest ik dus niets inhalen.

Het is niet altijd gemakkelijk, maar ik kijk toch graag positief naar de toekomst. Elke dag is een kans om te leven en ook om je leven te veranderen. Ik wil heel graag met mijn vrienden uitgaan als het terug veilig is om buiten te komen. En misschien in de verre toekomst wel een gezin stichten ondanks mijn muco? Wie weet.

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story