"Ik game vooral met vrienden" - Massir

"Ik game vooral met vrienden" - Massir

Massir volgt de les via Bednet vanuit het UZA.
Massir is 16 en heeft de ziekte van Crohn, een soort chronische infectie aan de darmen. Hij maakt al gebruik van Bednet sinds het 4de leerjaar. Hij vertelt hoe hij door zijn chronische ziekte heel erg online leeft. "Mijn zusje Yara (3 jaar) weet dat ik 'op school zit' als ik met de laptop bezig ben, ofwel ben ik aan het gamen met vrienden".

Onvoorspelbare aanvallen

“Mijn ziekte kenmerkt zich door onvoorspelbare aanvallen. Dat is heel vervelend. Het begon in het 4de leerjaar. Toen moest ik vaak naar het UZA ziekenhuis wegens zware darmproblemen. Bednet was toen al mijn hulplijn om les te volgen, in combinatie met een leerkracht die aan huis kwam. In het 1ste en 2de middelbaar ging naar school gaan vrij vlot. Dat was zo’n opluchting. Maar sinds vorig jaar loopt het jammer genoeg weer moeilijk en is het niet te voorspellen wanneer ik uitval.

Nieuwe school, nieuwe klas

Ik ben in september net van school en richting veranderd. Ik deed humane wetenschappen maar wilde absoluut sociaal technische wetenschappen gaan studeren in het Sint-Ursula Instituut in Wilrijk. Die richting kon ik niet volgen op mijn oude school. Ik wilde heel graag leren over mensenrechten en psychologie. Het was niet eenvoudig om die keuze te maken. Al mijn vrienden bleven op mijn oude school of veranderden ook van school.

Ik was nog maar een week gestart in het 4de jaar. De klas was leuk. Ik zag het volledig zitten.  Plots kreeg ik zware opstoten aan de darmen. Ik moest meteen naar het ziekenhuis. Ik heb mijn klasgenoten dus amper kunnen zien. Dat is echt balen. Als ik opstoten krijg is dat vaak voor 2 weken, 1 maand of langer. Het is niet te voorspellen.

Massir volgt de les vanuit het ziekenhuis via Bednet

Contact via het scherm

Ik volgde de les een maand lang via de ziekenhuissschool en via de Bednet-computer in mijn ziekenhuiskamer. Het helpt mij om de leerstof bij te houden. Anders heb ik te veel gemist als ik terug keer naar de klas en kan ik onmogelijk nog volgen. Ik ben iemand die ook veel onthoudt van wat de leerkracht in de les uitlegt.

De ziekenhuisschool is goed maar via Bednet houd ik contact met mijn eigen klas en leerkracht. Als je elkaar helemaal niet meer ziet of hoort verdwijnt elke band. En ik heb mijn klasgenoten al amper live gezien. Dan helpt het wel elkaar op zijn minst via het scherm te zien. En ze whatsappen mij veel. Zo blijf ik toch mee met alle verhalen.

online gamen met vrienden

Gamen met vrienden

Ik mis vooral de sociale interactie met vrienden: een avond bij hen thuis, samen gamen… Afspreken na school gaat niet. Dan ben ik te moe. Omdat ik niet kan sporten of weggaan leef ik mij uit in gamen, play station 4. Ik game vooral online met vrienden waar we een community hebben. Maar soms komen mijn vrienden ook op bezoek. Ik kan echt bij hen terecht.

Zusje Yara

Ik heb een zusje Yara van 3 jaar een broertje Ramzy van 12. Zij weten wat ik heb. Vooral mijn zusje voelt heel goed aan als het niet gaat mij. Als we samen aan het spelen zijn en ik krijg plots pijn, dan gaat ze meteen met andere dingen spelen en laat ze mij met rust. Mijn zusje komt ook elke dag op bezoek in het ziekenhuis. Jara weet dat ik 'op school zit' als ik met de laptop bezig ben. Als zij een laptop ziet denkt ze ofwel aan school ofwel aan gamen. Ze weet dat het een van beiden is (lacht).

Terug naar school

Ik ben nu al een maand uit het ziekenhuis. In de voormiddag volg ik de les van thuis uit mee via Bednet. In de namiddag ga ik gelukkig weer naar school.

 

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story