"Ik ben al 6 maanden thuis." - Bo

"Ik ben al 6 maanden thuis." - Bo

Bo (12 jaar) zit in het eerste middelbaar in COLOMAplus te Mechelen. Ze heeft al sinds haar geboorte een zware vorm van astma. Door corona kan Bo al sinds september niet meer naar school. De kans is te groot dat ze het virus niet overleeft. De astma wordt steeds erger dus een operatie dringt zich op... Voor Bo neem je vrijdag deel aan Pyjamadag. Lees haar story!

Astma

“Ik ben drie maanden te vroeg geboren. Hierdoor heb ik een zware vorm van astma ontwikkeld. Ik moet dagelijks gebruik maken van een hele zware puffer, een neusspray en ik neem drie verschillende pilletjes. Ik volg ook speciale kinesitherapie om beter te kunnen ademen. Grote inspanningen doen lukt niet. Na twee minuten lopen of trampolinespringen ben ik heel erg moe. Paardrijden, mijn grote passie, doe ik nog wel. Als mijn mama vraagt of niet te moe ben om te rijden, dan zeg ik ‘nee’. Ook al ben ik kapot. Ik doe het gewoon veel te graag (lacht)”.

“Bij de meeste kinderen verbetert astma door de jaren heen. Bij mij verslechtert het alleen. Om te ademen heb ik een draadje nodig dat via je neus naar je longen gaat. Dat draadje heeft mijn keel beschadigd. Hierdoor gaan mijn stembanden maar slechts 30 procent open en krijg ik nog minder lucht binnen. Daardoor moet ik een zware ingreep ondergaan in Zwitserland. Ze zullen mijn keel opereren. Ik zal daar twee à drie weken moeten verblijven. En na zes maanden zal ik opnieuw kunnen praten, maar echt nog niet veel”. We weten nog niet wat de gevolgen zullen zijn na de operatie. Maar wat ik al wel weet is dat het benauwd gevoel zal verdwijnen. Daar kijk ik echt naar uit. Maar of mijn astma zal verbeteren, dat is nog de vraag.

Ik kan niet wachten tot ik beter kan ademen. De astma zal niet weggaan maar ik zal het minder benauwd hebben.

Discipline, dedication 

Als ik corona krijg is er een kleine kans dat ik het overleef. Kom ik erdoor, dan zou de schade aan mijn keel door de beademing heel groot zijn. Sinds eind september gebruik ik daarom dagelijks Bednet, een supergoede oplossing voor kinderen zoals ik. Voordien mocht ik altijd fysiek naar school, maar nu is het risico op besmetting veel te groot. Door Bednet kan ik de lessen goed volgen. Ik kan niet alle lessen volgen, aangezien de computer niet meegaat naar elk lokaal. De lessen die ik gemist heb haal ik zelf in. Sommige leerkrachten zijn super lief en maken zelfs in het weekend extra tijd vrij om live sessies te geven.

Ik vind het helemaal niet erg om al zo lang van thuis uit de les te volgen. Ik zit in het eerste middelbaar dus ik heb mijn nieuwe klasgenoten amper in het echt gezien. Ik heb dus nog niet echt een band met mijn klas. Hoe ik dat volhoud? Omdat ik ga voor mijn droom: ik wil later binnenhuisarchitect worden. Ik teken heel graag. School is heel belangrijk om mijn droom waar te maken. En ook al heb ik het soms moeilijk, mijn familie en vrienden zijn er voor mij. 

Friendship?

Op de basisschool had ik een heel hechte klas. Ik hoor ze nog regelmatig op social media. Mijn beste vriendin is Teske, maar ook met Mirthe uit mijn klas heb ik een goede een band. Zij is mijn knuffelcontact. Ik ken haar al sinds de basisschool. We bellen af en toe of sturen elkaar berichtjes via social media. Ik heb nog totaal geen idee wanneer ik terug naar school zou mogen gaan. Maar als dat eindelijk terug kan, popel ik om mijn vrienden terug te zien en mijn klas écht te leren kennen.   

Pyjamadag

Ik vind het leuk dat iedereen voor een dag stilstaat bij wat kinderen als ik meemaken. Ik ga zeker die dag in mijn pyjama les volgen. Je moet toegeven, dat zit ook gewoon kei goed!”

Doet jouw klas al mee met Pyjamadag? Schrijf je in


 

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story