"Iedereen heeft een extra rugzak door corona." - Annelies

"Iedereen heeft een extra rugzak door corona." - Annelies

Na een half jaar les van thuis uit volgen kunnen de meeste jongeren terug voltijds naar school. Hoe vind je, na die moeilijke coronatijd en lange afwezigheid, je draai terug op school? We vroegen het aan Ex-Bednetter Annelies: "Als je na een lange en moeilijke periode terug in je klas komt is het allerbelangrijkste: je vrienden herontdekken. Voel je terug goed bij elkaar."

Maak je na een maandenlange afwezigheid gewoon een klik en hop, je gaat naar school? “Zo eenvoudig is het niet als je zo lang afwezig bent geweest, althans zo was het niet voor mij”, zegt Annelies, "en het zal zeker niet zo eenvoudig zijn voor de meeste jongeren. Iedereen heeft een rugzak door corona. Ik ben zelf vorig jaar vele maanden afwezig geweest van school na een depressie. "Het allerbelangrijkste is je vrienden herontdekken en terug aansluiting vinden na corona. Je moet je ook terug aanpassen aan de structuur, de omgeving,… Pas als dit lukt kan je je stilaan concentreren op de leerstof. ”

Terug wennen

Na mijn behandeling had ik veel stress om terug naar school te gaan. Mijn begeleiders en therapeuten bij Paika (Psychiatrische kinderafdeling van het UZ Brussel) drongen aan om toch zeker terug te gaan. Ze hadden een heel goed punt. Je moet terug naar school gaan, zorgen dat je fysiek aanwezig bent en terug contact zoekt met je vrienden. Daarna pas komt het stuk van ‘opletten ‘ en leren in de klas. 

De eerste weken dat ik naar school ging legde de begeleiding op school heel hard de focus op het ‘fysiek aanwezig zijn’. Het is belangrijk dat je je terug kan aanpassen aan de structuur, de omgeving, … Pas als dit lukt kan je je stilaan concentreren op de leerstof. Focus je dus op de aanwezigheid in de les, en als je thuis komt en je hebt amper iets opgenomen van de les zelf is dat geen schande. Dat is normaal. Iedereen moet opnieuw wennen.

Ik hoorde deze tip heel vaak omdat je na lange afwezigheid altijd direct alles terug wil mee doen. Dat gaat niet zomaar. Je lichaam en je geest moeten die verandering terug gewoon worden. Ook is het heel belangrijk dat je thuis met iemand kunt ventileren over je dag op school. Je hoofd gaat snel ‘bomvol’ zitten omdat alles precies ’nieuw’ is. Het is belangrijk een uitlaatklep te hebben.

Een extra rugzak door corona

Ik ben toen helaas gebotst op veel onbegrip van klasgenoten die voordien eigenlijk heel goede vrienden waren. Ik veronderstel dat dit nu minder het geval zal zijn maar ik wil toch aan de jongeren meegeven dat het belangrijk is om iedereen tijd te geven. Herontdek je vrienden.

Sommige jongeren hebben misschien iemand dierbaar verloren door corona (zonder deftig afscheid te nemen), anderen hebben van heel dicht bij de angst gevoeld door een ziek familielid en veel onzekerheden daarrond, er zullen ook kinderen zijn wiens thuissituatie verschrikkelijk was in coronatijden, en er zullen kinderen zijn die misschien nog steeds verschrikkelijk bang zijn.

En uit mijn eigen ervaring wil ik dan zeggen dat je iedereen moet accepteren die terug komt. Voel je goed bij elkaar. Die klasgenoot is nog altijd dezelfde persoon. Alleen heeft iedereen nu een rugzakje mee door corona en dan is het belangrijk elkaars rugzak te verlichten door er samen weer tegen te vechten nu het eindelijk weer kan. Je weet niet wat er allemaal is gebeurd in die tussentijd dus toon respect en help elkaar!


 

Deel ook jouw story!

Heb jij een verhaal dat je met ons wil delen? Dan maak je kans op het bijwonen van een open training van de Rode Duivels.

Deel je story