Je kind begeleiden bij Bednet
Je kind begeleiden bij Bednet is belangrijk. We geven je een aantal tips, zodat je jouw kind zo goed mogelijk kan begeleiden waar nodig.
Voor de Bednet-les
- Plannen en organiseren: Bednet-lessen, doktersbezoeken, therapie, misschien nog les via een leerkracht die aan huis komt (TOAH) of in de ziekenhuisschool, … Overzicht houden op alles wat moet gebeuren, is voor veel kinderen niet gemakkelijk. Hiervoor bieden wij vanuit Bednet een voorbeeldplanning aan om een overzicht te kunnen behouden.
- Bednet-routine: Zorg voor enkele vaste gewoontes (zoals toen je kind fysiek naar school ging) op dagen dat je Bednet gebruikt, bijv. op tijd opstaan, alles klaarleggen voor school, aangekleed de les volgen, pauze nemen,... Zo krijgt je kind meer het gevoel ‘echt’ naar school te gaan.
- Waar zal je kind les volgen?
- Rustige plek: Zoek, indien mogelijk, een plek in huis waar je zoon/dochter rustig kan werken. Een plekje zonder te veel achtergrondlawaai en/of andere stoorzenders is hierbij aan te raden.
- Les vanuit het bed? Voorzie eventueel een extra tafeltje om de laptop op te zetten (je kan dit ook huren bij je mutualiteit).
- Wat ziet de klas?. Door de laptop of je kind wat te verplaatsen of je achtergrond te blurren, kan je mee bepalen wat er zichtbaar is van de ruimte waarin je kind Bednet (bijv. woonkamer of ziekenhuiskamer).
Tijdens de Bednet-les
- Je kind helpen bij het Bednetten:
- In de buurt zijn: Blijf in de buurt, zeker in de beginperiode. Op die manier kan je van op een afstand kijken of het lukt en inschatten of je kind hulp nodig heeft.
- Jonge kinderen begeleid je best iets meer: De computer bedienen, materiaal klaarleggen, iets nakijken, … Maak afspraken met de leerkracht welke hulp je best biedt, en hoe je dat best doe
- Zelfstandig les volgen: Probeer vooral te werken naar het zelfstandig een Bednet-les kunnen volgen. Bouw dit stap voor stap op. Ze vinden het vaak ook fijn om dit helemaal alleen te kunnen doen. Het geeft jou als ouder wat rustmomenten. Tip: Online vind je ook downloadbare en aanpasbare structuurkaarten die zelfstandigheid bevorderen.
- Wat is belangrijk bij ‘een planning maken’:
- Herstel: Hoeveel tijd is er elke dag nodig voor rust, behandeling, therapie, doktersbezoeken, …?
- Les: Hoeveel uur per dag volgt je zoon/dochter les via Bednet, via een leerkracht die bij je thuis komt of de ziekenhuisschool?
- Haalbaar? Volg mee op of de dagen niet tè vol gepland staan, zodat je kind ook voldoende kan rusten.
- Weekschema: Werken met een weekschema kan een hulp zijn voor jou, je kind en daarmee de hele omgeving. Vraag bijvoorbeeld een lessenrooster aan de school. Dat kan je dan aanpassen met de nodige doktersbezoeken of andere belangrijke afspraken. Tip: Werken met kleuren en/of pictogrammen maakt het ook voor jongere kinderen duidelijk. Vraag eventueel hulp aan de school.
In beeld komen via Bednet
Sommige kinderen vinden het spannend of niet zo leuk om in de klas in beeld te komen. Waarom is het toch belangrijk om je webcam aan te zetten tijdens het Bednetten? Lees de tips en aandachtspunten over in beeld komen. Bespreek met je kind de voordelen en probeer hem/haar te ondersteunen om toch in beeld te durven komen. Merk je dat het moeilijk blijft of echt niet lukt? Vraag hulp aan de school of contacteer je Bednet-trajectbegeleider.
Na een Bednet-les
- Nieuwe situatie: Les volgen via Bednet is een nieuwe situatie. En de combinatie met ziekte en herstel is voor heel wat kinderen een hele uitdaging. Stel je kind gerust als het Bednetten niet meteen lukt zoals hij/zij gehoopt had. Ook moeilijke momenten of dagen horen er soms bij.
- Trek op tijd aan de alarmbel als er iets niet volledig gaat zoals gehoopt en overleg af en toe met de school. Hier kan je enkele handvaten vinden om regelmatig te bespreken met de school zodat je het Bednet-traject grondig kan opvolgen en tijdig kan bijsturen.