Moet ik aan de klas vertellen wat ik heb?

Via Bednet blijf je bij je klasgroep horen, ook al ben je niet (elke dag) op school. Kunnen ze zien dat je ziek bent? Wil je vertellen wat je hebt?


updated: 09 januari 2023

Waarom iets aan je klas vertellen?

Vragen: Je klasgenoten kunnen zich afvragen waarom je lange tijd of vaak niet op school bent. Of waarom je er niet ziek uitziet? ... 

Begrijpen: Wanneer je klasgenoten (en leerkrachten) niet weten wat er aan de hand is, kunnen er verhalen ontstaan die misschien niet juist zijn. Door info te delen of te laten uitleggen door een leerkracht, begrijpen je klasgenoten beter waarom je er niet (elke dag) bent, of waarom je niet alle vakken en lessen mee volgt.

Jouw keuze: Je hoeft je klas niet te informeren, maar vaak helpt het wel om toch iets te vertellen over wat er met jou aan de hand is. 

moet ik aan de klas vertellen wat ik heb

Wat wil je vertellen?

Wat is nodig om te vertellen? Je hoeft niet je hele verhaal of alle mogelijke details te delen met de klasgroep. Soms weet je zelf heel goed wat anderen moeten weten over je ziekte of behandeling, soms is het moeilijker om uit te filteren wat je wil delen en wat eigenlijk echt niet. 

Eenvoudig uitleggen wat soms moeilijk is: Jij hebt van je arts of therapeut meestal veel uitleg gekregen over wat er met je aan de hand is. Soms is dat ingewikkeld, of gebruiken ze heel wat moeilijke woorden of onderzoeken in hun uitleg. Of het kan voor jou veel emoties oproepen als je moet uitleggen wat je hebt of moet doen om te herstellen of te genezen. 

Laat je helpen: Je ouders of arts/therapeut kunnen je helpen om te bepalen wat belangrijk kan zijn om toch te vertellen aan je klas, hoe je dat in eenvoudige woorden kan doen. Probeer hen zeker te vertellen als er stukken in je verhaal zijn die je echt wil vertellen, maar waarvan je weet dat dit voor jou emotioneel of niet gemakkelijk is. Zij kunnen je helpen om dit voor te bereiden. 

Hoe vertel je iets?

Zelf vertellen: Als je dat ziet zitten, kan je zelf je klasgroep informeren. In één keer of in meerdere keren. Aan de hele klas, of liever eerst aan een leerkracht of een klein groepje klasgenoten. 

Iemand anders vertelt: Heb je liever dat je leerkracht of leerlingbegeleider de klas informeert? Kan er iemand van het ziekenhuis langskomen in je klas? … Ook dat kan zeker. Je kan samen met die persoon voorbereiden wat je precies wil laten vertellen. 

Hulpmiddelen: Je kan een tekst voorlezen, (vooraf) een filmpje bezorgen, foto's tonen (van in het ziekenhuis), … Zoek een manier die bij je past en waar jij je goed bij voelt. 

logo vlaanderen
© 2023 Bednet
Webdesign thinline.be