Moet ik aan de klas vertellen wat ik heb?

Via Bednet blijf je bij je klasgroep horen, ook al ben je niet (elke dag) op school. Kunnen ze zien dat je ziek bent? Wil je vertellen wat je hebt?


updated: 28 augustus 2023

Waarom iets aan je klas vertellen?

Je klasgenoten kunnen zich afvragen waarom je lange tijd of vaak niet op school bent. Of waarom je er niet ziek uitziet? Wanneer je klasgenoten (en leerkrachten) niet weten wat er aan de hand is, kunnen er verhalen ontstaan die misschien niet juist zijn.

Door info te delen of te laten uitleggen door een leerkracht, begrijpen je klasgenoten beter waarom je er niet (elke dag) bent, of waarom je niet alle vakken en lessen mee volgt.

moet ik aan de klas vertellen wat ik heb

Wat wil je vertellen?

Je hoeft niet je hele verhaal of alle mogelijke details te delen met de klasgroep. Je ouders of arts/therapeut kunnen je helpen om te bepalen wat belangrijk kan zijn om toch te vertellen aan je klas en hoe je dat in eenvoudige woorden kan doen.

Probeer hen zeker te vertellen als er stukken in je verhaal zijn die je echt liever niet zou willen vertellen, maar waarvan je weet dat dit voor jou emotioneel of niet gemakkelijk is. Zij kunnen je helpen om dit voor te bereiden.

Hoe vertel je iets?

Zelf vertellen: als je dat ziet zitten, kan je zelf je klasgroep informeren. In één keer of in meerdere keren. Aan de hele klas, of liever eerst aan een leerkracht of een klein groepje klasgenoten. 

Iemand anders vertelt: heb je liever dat je leerkracht of leerlingbegeleider de klas informeert? Kan er iemand van het ziekenhuis langskomen in je klas? … Ook dat kan zeker. Je kan samen met die persoon voorbereiden wat je precies wil laten vertellen. 

Hulpmiddelen: je kan een tekst voorlezen, (vooraf) een filmpje bezorgen, foto's tonen (van in het ziekenhuis), … Zoek een manier die bij je past en waar jij je goed bij voelt. 

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be