Kan ik Bednetten tijdens een opname?

Heb je Bednet aangevraagd en is er een (onverwachte) opname nodig in het ziekenhuis of voorziening? Ook daar kan je Bednet gebruiken.


updated: 28 augustus 2023

Lig je voor enkele dagen in het ziekenhuis door een operatie, voor onderzoeken, een therapie,…? Of blijf je langer en is er ook sprake van revalideren, observaties of een opname op een specifieke afdeling? Misschien verblijf je in een leefgroep, al dan niet voor een langere periode? Met andere woorden: je bent niet gewoon ‘thuis’ en je wilt toch les volgen via Bednet? Dat kan zeker.

Wanneer en hoe lang?

Als je gezondheid het toelaat en je arts gaat akkoord, dan kan je ook vanuit ziekenhuis of andere voorziening les volgen via Bednet. Vaak wordt er gewerkt met dagplanningen. Breng je klastitularis in contact met je ziekenhuisleerkracht, je psychologe, ... . Bespreek of Bednet ook in de planning past.

Planning

Hou rekening met (onverwachte) doktersbezoeken, verzorgings-, rust- en eetmomenten en je draagkracht. Bespreek met je school welke vakken/lessen je zal volgen en hoe jullie elkaar op de hoogte houden van wijzigingen in de planning van de Bednet-momenten.

Praktisch

Laptop: Neem je (Bednet-)laptop mee naar het ziekenhuis of de voorziening. Vergeet je oplader niet zodat je computer niet plots uitvalt.

Netwerk: Vraag op de afdeling of je gebruik kan maken van het bestaande netwerk. In sommige ziekenhuizen is het zelfs mogelijk om te Bednetten via een bekabelde verbinding. Vraag hier meer info over aan je trajectbegeleider.

Een plek om les te volgen:

  • Bednetten kan overal, als je maar internet hebt. Bekijk zeker waar dit het makkelijkst kan doorgaan: op je ziekenhuiskamer, in een apart lokaaltje, in de ziekenhuisklas?
  • Lig je alleen op de kamer of niet? Vraag eens aan je kamergenoot of het ok is dat je vanuit de kamer les volgt.
  • Zoek een plek waar Bednet rustig kan verlopen en er dus niet teveel andere omgevingsgeluiden zijn.
  • Ga zelf zoveel mogelijk voor de webcam zitten, zodat niet de rest van de kamer, of andere mensen in beeld komen. Maak met het personeel afspraken over het aan- en uitzetten van de camera. Zo voorkom je dat ze ongevraagd in beeld komen.

Lesmateriaal: Denk op voorhand na over welk materiaal je nodig hebt om de lessen mee te volgen. Denk hierbij aan je werkboeken, handboeken, rekenmachines etc. Zorg dat je deze steeds klaar legt op je werkplek voor de les start, zodat je geen tijd verliest met hiernaar te zoeken.

Begeleiden: Heb je hulp nodig bij het bedienen van je laptop? Lukt het om alleen les te volgen of is er toch wat begeleiding nodig? Ben je wat onzeker? Plan een oefenmoment in met een leerkracht of je trajectbegeleider. Vraag eens na op de afdeling of je hier hulp voor kan inschakelen. Soms is het al voldoende om te weten dat er iemand in de buurt is die kan helpen wanneer nodig.

Info delen: Vertel je klasgenoten en leerkrachten dat je les zal volgen vanuit een andere omgeving. Spreek onderling goed af wat je hierover wel of niet wil vertellen. Lees meer bij ‘Moet ik aan mijn klas vertellen wat ik heb?

logo vlaanderen
© 2024 Bednet
Webdesign thinline.be